Čokoládové Vánoce: Žádný hřích, jen radost. Užijte si je!

Hříšně dobré recepty plné čokolády! Vyzkoušejte, nebudete litovat.
Čokoláda
foto: Shutterstock

Máte strach, že se vám mlsání nemusí vyplatit? Omyl, vsadíte-li na kvalitní produkty s vysokým obsahem kakaa a nebudete to s konzumací přehánět, nemusíte mít špatné svědomí… Čokoláda je pokušením smyslů par excellence – a o Vánocích existuje celá řada způsobů, jak tuto jedinečnou pochutinu využít – ať už na polevy, zdobení, při přípravě cukroví, dortíků i nápojů…

Čokoláda je nenahraditelná, dokonale funguje v mnoha sladkých i slaných receptech, a navíc má i mnohé další bonusy. Ta kvalitní je plná prospěšných látek a nejíst ji, by byl vážně hřích.

foto: archiv redakce

Dědictví staré více jak dva tisíce let

Čokoládu nelze vnímat jako moderní vynález. Její kořeny sahají až do dávnověku, mnohem dál, než Kryštof Kolumbus objevil Ameriku. Botanici tvrdí, že kakaovníky rostly v blízkosti Amazonky už 4000 let před Kristem. První objevili lahodnou chuť kakaových bobů zřejmě staří Mayové. Podle posledních výzkumů už 600 let před Kristem vařili nápoje připomínající kakao. Rozdrcené boby míchali s dalšími ingrediencemi – vodou, kukuřičnou moukou, kořením a medem. A přidávali je i do mnoha jídel.

foto: archiv redakce

Kakao se vyrábí z fermentovaných, pražených zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Existují tři typy kakaových bobů, nejkvalitnější a nejdražší jsou zrna Criollo z mayské oblasti (Mexiko a Střední Amerika).

Svátky s dobrou náladou

Dobrá čokoláda vám rozhodně navodí dobrou náladu. Uvolňuje 400 druhů aromat a obsahuje asi 380 blahodárných substancí jako jsou flavonoidy, antioxidanty přispívající ke správnému fungování kardiovaskulárního systému, serotonin zlepšující náladu, theobromin s lehce stimulujícím účinkem a anandamid, který přispívá k pocitu pohodlí.

foto: archiv redakce

Už pro indiány byly kakaové boby nezbytnou součástí rituálů plodnosti, křtů či manželství. A i když neznali jejich složení, byli přesvědčeni, že jde o magický lék, schopný vyléčit jakoukoliv nemoc mysli i těla. Dnes nám věda potvrzuje, že to tak částečně skutečně je: ale podobně jako indiáni, i my jsme to pochopili už dříve, při samotné konzumaci čokolády…

Překvapení pro vánoční hosty…

KOKOSOVÁ GRANITA S ČOKOLÁDOVÝM FONDUE

Do misky nalijte 400 ml oslazeného kokosového mléka a vložte ho na dvě hodiny do mrazničky. Ve vodní lázni rozpusťte v 50 ml čerstvé smetany z litovelské sýrárny Gran Moravia, 80 g mléčné čokolády a za stálého míchání nechte trochu vystydnout. Na tenké plátky nakrájejte 250 g čerstvého kokosu a podávejte následujícím způsobem: na dno 4 pohárů nalijte čokoládové fondue, na něj dejte plátky kokosu, a nakonec přidejte kokosovou granitu, kterou jste vyrobili rozmixováním zmraženého kokosového mléka.

foto: Shutterstock.com

MÁTOVÁ PANNA COTTA S ČOKOLÁDOU

V kastrůlku ohřejte 500 ml čerstvé smetany Gran Moravia s 80 g cukru a se strouhanou kůrou z jednoho chemicky neošetřeného citronu. Sundejte z plotny a rozpusťte v něm 6 plátků želatiny, kterou jste předtím nechali 10 minut máčet ve studené vodě a poté dobře vyždímali. Přidejte 20 mátových lístečků a nechte asi hodinu odpočívat. Pak přidejte dvě lžíce mátového sirupu a poté směs přefiltrujte. Přidejte 5 nasekaných lístků máty a 100 g hoblinek hořké čokolády. Krém nalijte do šesti vychlazených skleniček a nechte v ledničce odpočívat alespoň 6 hodin. Před podáváním ozdobte hoblinkami čokolády, můžete přidat i nasekané lískové oříšky.

Malá dobrůtka, když vás honí mlsná…

TABULKA SE SUŠENÝMI PLODY

Nahrubo nasekejte 50 g loupaných pistácií a nasypte je na plech vystlaný pečicím papírem. Přidejte 50 g mandlových plátků a opražte v troubě při 180 stupních po dobu asi 5 minut, v polovině času promíchejte. Poté nechte vychladnout.

foto: Shutterstock.com

Mezitím ve vodní lázni rozpusťte 400 g hořké čokolády. Nalijte ji do silikonové formičky, nechte 2 minuty vychládat, a pak ji posypte směsí ořechů. Můžete přidat také kandovanou citronovou kůru nebo sušené ovoce. Zakryjte fólií a nechte asi 3 hodiny vychladit v ledničce. Vyjměte z formičky a podávejte. 

MANDARINKY NAMÁČENÉ V ČOKOLÁDĚ

Vycházejte z předchozího receptu: Rozpusťte ve vodní lázni 400 g hořké čokolády, ve které namáčejte do poloviny měsíčky mandarinek a následně posypte směsí ořechů či nasekanými opraženými pistáciemi. Nechte vychladnout. Použít můžete i měsíčky pomerančů či jiného ovoce.

foto: Shutterstock.com

Lahodné vánoční cukroví

KOLEČKA SLEPOVANÁ RICOTTOVÝM KRÉMEM

Vyšlehejte 125 g změklého čerstvého másla Gran Moravia spolu se 100 g moučkového cukru, vmíchejte jedno vejce a vyšlehejte. Smíchejte 150 g přesáté mouky s půl lžičkou kypřicího prášku, půl lžičkou jedlé sody, 25 g holandského kakaa a špetkou soli. Přidejte k vyšlehanému máslu a šlehačem míchejte, postupně přilévejte 160 g zákysu Gran Moravia, až získáte krémové těsto. Po lžicích ho naneste na plech vystlaný pečicím papírem tak, abyste vytvořili kolečka, a dejte péct při 200 stupních asi 8 minut. Na náplň smíchejte 300 g ricotty s 80 ml čerstvé smetany a 60 g moučkového cukru. Sušenky slepte dostatečným množstvím ricottového krému.

KŘEHKÉ KAKAOVÉ CUKROVÍ S RUMEM

V mixéru rozmixujte 90 g loupaných lískových oříšků a 100 g cukru, až získáte hrubou moučku. Přidejte 100 g hladké mouky a 30 g holandského kakaa. Pak přidejte 80 g čerstvého másla Gran Moravia nakrájeného na kousky, 1 lžíci rumu a špetku soli. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte asi 20 minut v ledničce. Z těsta vytvořte kuličky a nechte je dopadnout na plech s pečicím papírem tak, aby získaly kupolovitý tvar. Pečte při 180 stupních asi 15 minut. Před podáváním nechte vychladnout.

Sváteční dorty

ČOKOLÁDOVÝ

Ve vodní lázni rozpusťte 100 g čerstvého másla Gran Moravia a 200 g hořké čokolády a dobře promíchejte. Mezitím v míse vyšlehejte 3 žloutky spolu se 100 g cukru, pak velmi pozvolna a za stálého míchání přilijte čokoládu. Přidejte 2 lžíce hladké mouky a opatrně vmíchejte sníh vyšlehaný ze 3 bílků. Těsto by mělo být hladké a jednolité. Nalijte ho do dortové formy o průměru 22 cm, předem vymazané máslem a vysypané moukou, a pečte při 180 stupních asi 50 minut. Nechte vystydnout, vyjměte z formy a ozdobte čokoládovou polevou.

foto: Shutterstock.com

KAKAOVÉ DORTÍKY

V míse smíchejte 100 g holandského kakaa, 130 g cukru, 40 g mouky, špetku soli a špetku vanilinového cukru. Vmíchejte 4 vejce a poté přidejte 70 g změklého čerstvého másla Gran Moravia. Výsledné těsto dejte do jednorázových formiček, předem vymazaných máslem a vysypaných cukrem, a pečte při 200 stupních asi 8–10 minut. Podávejte ještě teplé poprášené moučkovým cukrem.

Sladký nápoj, který zahřeje…

ČOKOLÁDOVÉ FRAPPÉ S CHILLI

Vrátili jste se ze zimní procházky? Tenhle lahodný čokoládový nápoj vám zaručeně prohřeje zkřehlé konečky prstů i útroby! Ohřejte 50 ml čerstvého mléka se čtvrtinou čerstvé chilli papričky a nechte máčet asi hodinu, poté přefiltrujte a mléko přelijte do formy na tvorbu kostek ledu a vložte do mrazničky. Hotové ledové kostky vložte do mixéru spolu s 200 g čokoládové zmrzliny a 50 ml čerstvého mléka. Rozmixujte do krému, přidejte několik lískových oříšků a servírujte ve vysokých skleničkách. Frappé můžete vylepšit kopečkem zmrzliny, kousky oříšků a šlehačkou.



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související