Cukety se v našem jídelníčku v posledních letech už úspěšně zabydlely. Občas nám ale docházejí nápady, co z nich připravit. Zvlášť, když jich uzraje víc najednou… Cuketový koláč je jistota.
Výhoda je, že si tenhle recept na cuketový koláč můžete uzpůsobit po svém. Lze ho připravit v bezlepkové i vegetariánské variantě. V prvním případě stačí mouku nahradit najemno nastrouhanými brambory, v té druhé jednoduše nepřidáte slaninu. A pokud byste chtěli veganskou variantu, také to lze. V tom případě nastrouhané cukety spojte vařenými brambory, okořeňte a upečte v olejem vymazané formě. Tahle varianta snese docela dost bylinek a česneku a je tedy také moc dobrá.
Cuketový koláč
Na základní variantu budete potřebovat:
- 2 středně velké cukety
- 150 g čedaru
- 5 stroužků česneku
- 2 vejce
- hrst cherry rajčat
- olivový olej
- cca 100 g polohrubé mouky
- 1 nastrouhanou bramboru
- 50 g dobré slaniny nakrájené na kostičky
- hrst čerstvé majoránky případně oregana nebo bazalky
- sůl, pepř
- kousek másla na vymazání formy
Postup:
Cuketu omyjte a nastrouhejte nahrubo. Nechte chvilku odstát a vodu slijte. Přidejte ostatní ingredience (vyjma rajčat) a zamíchejte podobně jako těsto na bramborák. Vložte do máslem vymazané formy, pokapejte olejem, navrch poskládejte rozpůlená rajčata a dejte zapéct na 180 stupňů na cca 40 minut.
Rychlá JEDNODUCHÁ VEČEŘE: Smažená zelenina s bylinkovým pestem
