Cuketový koláč: Rychlovka, co nadchne vegetariány i masožrouty

Oblíbený recept z domácího archivu
foto: Micheile Hnderson

Cukety se v našem jídelníčku v posledních letech už úspěšně zabydlely. Občas nám ale docházejí nápady, co z nich připravit. Zvlášť, když jich uzraje víc najednou… Cuketový koláč je jistota.

Výhoda je, že si tenhle recept na cuketový koláč můžete uzpůsobit po svém. Lze ho připravit v bezlepkové i vegetariánské variantě. V prvním případě stačí mouku nahradit najemno nastrouhanými brambory, v té druhé jednoduše nepřidáte slaninu. A pokud byste chtěli veganskou variantu, také to lze. V tom případě nastrouhané cukety spojte vařenými brambory, okořeňte a upečte v olejem vymazané formě. Tahle varianta snese docela dost bylinek a česneku a je tedy také moc dobrá.

Cuketový koláč

Na základní variantu budete potřebovat:

  • 2 středně velké cukety
  • 150 g čedaru
  • 5 stroužků česneku
  • 2 vejce
  • hrst cherry rajčat
  • olivový olej
  • cca 100 g polohrubé mouky
  • 1 nastrouhanou bramboru
  • 50 g dobré slaniny nakrájené na kostičky
  • hrst čerstvé majoránky případně oregana nebo bazalky
  • sůl, pepř
  • kousek másla na vymazání formy

Postup:

Cuketu omyjte a nastrouhejte nahrubo. Nechte chvilku odstát a vodu slijte. Přidejte ostatní ingredience (vyjma rajčat) a zamíchejte podobně jako těsto na bramborák. Vložte do máslem vymazané formy, pokapejte olejem, navrch poskládejte rozpůlená rajčata a dejte zapéct na 180 stupňů na cca 40 minut.


Rychlá JEDNODUCHÁ VEČEŘE: Smažená zelenina s bylinkovým pestem

Smaženou zeleninu můžete poddávat jako přílohu nebo například s rýží jako plnohodnotnou večeři.

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související