Recept týdne: Gratinované brambory se čtyřmi druhy sýrů

Skvělá večeře pro hladové vegetariány
foto: Pinterest.com

Rychlé, dobré a celkem bez práce. Na gratinované brambory žádné velké kuchařské umění nepotřebujete.

Jen se musíte rozhodnout, zda gratinované brambory budete podávat jako exkluzivní přílohu, nebo samostatné jídlo. Já bych je osobně doporučila jen s čerstvým zeleninovým salátem. Skvělý je například rukolový s ředkvičkami a zálivkou z olivového oleje, citronu, medu, soli a pepře. Dokonale vyvažuje sytost brambor a je tak spolu s nimi skvělou večeří pro celou rodinu. Uvedený recept vystačí pro čtyři průměrné jedlíky, ale není problém vše vynásobit, 1,5 nebo 2.

Potřebujete:

  • 600 g brambor
  • máslo na vymazání formy
  • 150 ml smetany
  • 300 g směsi nastrouhaných sýrů (ementál, gouda, parmazán, gorgonzola)
  • sůl, čerstvě mletý pepř a muškátový oříšek

Postup:

Brambory oloupejte, překrojte podélně na polovic a povařte do poloměkka tzn. asi 15 minut. Poté vyskládejte do ideálně keramické formy vymazané máslem a seshora trochu každou bramboru nakrojte několika řezy. Zasypte sýrem, osolte, opepřete a přidejte malinko muškátové oříšku. S ním opatrně, je hodně aromatický. Zalijte smetanou a vložte do vyhřáté trouby na cca 180 stupňů a zapečte zhruba 20 minut. Formu na zapečení vybírejte vyšší, smetana při pečení trochu vzkypí a ráda přetéká. Po upečení můžete brambory ještě posypat kousky čerstvé bazalky nebo do nich ještě před pečením přidat snítku tymiánu nebo rozmarýnu.


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související