Seriál sezonní suroviny: Červená řepa a netradiční recept

Řepa
foto: Shutterstoock.com

Tato podzimní kořenová zelenina má celou řadu pozitivních účinků na zdraví – mimo jiné působí příznivě na krevní tlak i krvetvorbu, je zdrojem minerálů, vitaminů a také podporuje imunitu.

Červená řepa patří mezi jeden z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny, které můžeme v kuchyni použít. Je skvělá na spoustu způsobů a do jídelníčku bychom ji měli zařazovat co nejčastěji.

Řepa
foto: archiv redakce

Nejdůležitější látky a prvky, které v této zelenině najdeme jsou vitaminy B a C, dále karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, kyselinu listovou, antioxidanty betain a betacyanin a cenné stopové prvky cesium a rubidium.

Řepa chutná pečená i vařená, může být součástí salátů, pomazánek, polévek nebo i veganských burgerů. Výbornou kombinaci vytváří s kozím sýrem anebo parmazánem a lze ji také zakápnout zálivkou z medu a balsamica a dochutit solí a pepřem. Zkusit můžete rovněž smoothie z červené řepy – podpoří trávení a detoxikuje. Díky tomu i funguje jako prevence před vznikem rakoviny a zároveň slouží jako podpůrný lék při jejím překonávání a následné rekonvalescenci po léčbě.

Řepa
foto: archiv redakce

Krém z červené řepy zdobený ricottou a hoblinkami sýra

Budete potřebovat:

  • 5 ks menší řepy
  • 1 l hovězího vývaru
  • 1 dcl smetany
  • špetku soli
  • špetku pepře
  • 100 g ricotty
  • 100 g hoblinek sýru Gran Moravia

Postup:

Pečenou či vařenou řepu rozmixujte s masovým vývarem. Pokud máte polévku raději hustší, dejte vývaru o trochu méně. Přidejte 1 dcl smetany na zjemnění, dochuťte solí a pepřem. Prohřejte a servírujte společně s vloženým nočkem ricotty a s hoblinkami sýru.

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související