Tato podzimní kořenová zelenina má celou řadu pozitivních účinků na zdraví – mimo jiné působí příznivě na krevní tlak i krvetvorbu, je zdrojem minerálů, vitaminů a také podporuje imunitu.
Červená řepa patří mezi jeden z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny, které můžeme v kuchyni použít. Je skvělá na spoustu způsobů a do jídelníčku bychom ji měli zařazovat co nejčastěji.
Nejdůležitější látky a prvky, které v této zelenině najdeme jsou vitaminy B a C, dále karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, kyselinu listovou, antioxidanty betain a betacyanin a cenné stopové prvky cesium a rubidium.
Řepa chutná pečená i vařená, může být součástí salátů, pomazánek, polévek nebo i veganských burgerů. Výbornou kombinaci vytváří s kozím sýrem anebo parmazánem a lze ji také zakápnout zálivkou z medu a balsamica a dochutit solí a pepřem. Zkusit můžete rovněž smoothie z červené řepy – podpoří trávení a detoxikuje. Díky tomu i funguje jako prevence před vznikem rakoviny a zároveň slouží jako podpůrný lék při jejím překonávání a následné rekonvalescenci po léčbě.
Krém z červené řepy zdobený ricottou a hoblinkami sýra
Budete potřebovat:
- 5 ks menší řepy
- 1 l hovězího vývaru
- 1 dcl smetany
- špetku soli
- špetku pepře
- 100 g ricotty
- 100 g hoblinek sýru Gran Moravia
Postup:
Pečenou či vařenou řepu rozmixujte s masovým vývarem. Pokud máte polévku raději hustší, dejte vývaru o trochu méně. Přidejte 1 dcl smetany na zjemnění, dochuťte solí a pepřem. Prohřejte a servírujte společně s vloženým nočkem ricotty a s hoblinkami sýru.