Seriál sezonní suroviny: Houby a netradiční recept

Sedí i na vás co Čech to houbař?
foto: Shutterstock

Jsme národ houbařů a valná většina z nás houby nejen ráda sbírá, ale i jí. Není divu jsou dobré, hodí se do mnoha receptů, a ještě ke všemu i zdravé.

Loňská sezona byla opravdu velkolepá. Houby rostly! Lesy byly bohaté hlavně na hřiby smrkové, hřiby dubové, křemenáče osikové, hřiby žlutomasé, hřiby hnědé, kozáky březové, liška obecné či bedly vysoké. Jenže co s nasbíranými úlovky, které jsme nestihli spotřebovat? Abyste je uchovali na pozdější časy, je dobré je zavařit či usušit.

foto: archiv redakce

Houby jako prevence nemocí i na hubnutí

Houby se skládají více než z 90 % z vody, proto jsou ideální na detoxikaci a udržení váhy. Obsahují minimum tuku a téměř žádné kalorie. Navíc působí jako prevence proti rakovině tlustého střeva, snižují krevní tlak i hladinu cholesterolu, podporují imunitní systém, zbavují nás i různých toxických zátěží. Pokud vám už nechutná smaženice, bramboračka či houbová omáčka, zkuste něco netradičního, třeba houbový dort se sýrem… 

foto: archiv redakce

Křehký slaný dort s houbami

Budete potřebovat:

  • 1 balení listového těsta
  • 40 g másla
  • 50 g polohrubé mouky
  • špetku soli
  • 1/4 mléka
  • 200 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • 150 g sušených či naložených hub
  • 2 vajíčka

Postup:

Vyložte listovým těstem zapékací formu a připravte si náplň. Rozpusťte 40 g másla, přidejte 50 g mouky a špetku soli a připravte zápražku. Přidejte ¼ l horkého mléka a nechte pár minut povařit, poté přidejte 200 g nastrouhaného sýra a 150 g hříbků nakrájených na malé kousky. Nakonec vmíchejte 2 žloutky a následně sníh ze 2 bílků. Náplň nalijte na listové těsto, zatočte okraje těsta a dejte péct do trouby rozehřáté na 180 stupňů na asi 25 minut.


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související