Okurky právě teď ve velkém dozrávají, a pokud jste se letos rozhodli vsadit na domácí „nakládačky“, rozhodně jste udělali dobře. Nakládání okurek je jednoduché a levné, zejména, když máte skvělý a léty prověřený recept.
Okurky mají nízkou energetickou hodnotu a obsahují až 96 % vody. Jejich bohatství je především v minerálních látkách jako je draslík, hořčík, fluor, zinek a selen. Z vitamínů v nich nechybí A, B, C, K a také vitamín F, tedy skupina esenciálních mastných kyselin (linolová, linoleová a arachidonová), které jsou důležité pro správné fungování naší imunity, udržování správné hladiny cholesterolu i zdravé pleti. A určitě se nemusíte bát, že by okurka díky nakládání ztratila své výživové hodnoty.
„Nakládačky“ jsou plné zdraví
Pokud každý den sníte alespoň jednu nakládanou okurku, vašemu tělu to prospěje v mnoha ohledech. Okurky jsou skvělým zdrojem vlákniny a vody, přispívají ke správnému fungování trávicího traktu, zlepšují stav svalů, šlach, kloubů, chrupavek, ale i vlasů a nehtů. A také pomáhají vyrovnávat hladinu cukru v krvi. Pozitivní účinky mají nejen samotné okurky, ale i jejich nálev. Díky obsaženým enzymům a draslíku má blahodárný vliv na střeva a bývá doporučován i jako skvělý lék na kocovinu, vlastně jej lze označit za energetický nápoj plný minerálů a vitamínů. Kromě jiného i odstraňuje zápach z úst, když to s alkoholem přeženete.
Receptů na nakládané okurky existuje nespočet a každá rodina přísahá na ten svůj. Ale jestli nějaké nezklamou, tak jsou to ty babiččiny. Tento tradiční recept pochází z Moravy a je od mé babičky Zdeničky. Osvědčený, prověřený a naprosto skvělý.
Recept na moravské „nakládačky“ podle babičky Zdeňky
Nálev na 6l si připravte dopředu
Ve větším hrnci smíchejte a přiveďte k varu:
- 4,6 l vody
- 1,5 l octa
- 90 ks umělého sladidla nebo 450 g cukru
- 130 g soli
- 4 lžičky hořčičného semínka
- 20 kuliček nového koření
- 5 hřebíčků
- 4 bobkové listy
Nálev povařte asi 15 minut a nechte vychladnout.
Suroviny na 15 sklenic
- 6–7 kg nakládaček ideálně ve stejné velikosti
- 10 ks mrkve
- 1 velký křen nebo 5 menších
- 10 ks cibule
- hořčičné semínko
- čerstvý kopr
- hřebíček
- nové koření
- celý pepř
- bobkový list
- mletá skořice
Postup:
Do každé sklenice, kterou jste předem umyli a osušili, dejte na dno ½ lžičky hořčičného semínka, 5 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření, 1 hřebíček, 1 kus bobkového listu, špetičku mleté skořice a dle chuti posekaný kopr.
Okurky pečlivě omyje, zbavte stonků a nečistot, naskládejte je do připravených sklenic, proložte 5 kolečky oškrábané mrkve, 2 kolečky oloupaného křenu, 5 plátky oloupané cibule. Kdo má rád nakládačky pálivější, může přidat i chilli papričku nebo 2 stroužky česneku.
Když máte sklenice naplněné, zalijte je až po hrdlo zchladlým lákem. Poté zavíčkujte.
Sklenice naskládejte do zavařovacího hrnce. Sterilizujte 20 minut při teplotě 80 °C. Teplotu je potřeba hlídat, jelikož při vyšší nebudou okurky křupavé a jejich barva vybledne. Sklenice nechte vychladnout a uložte je do tmavé místnosti. Před konzumací je nechte alespoň měsíc odležet.
Okurky můžete také sterilizovat v troubě. Je to jednoduché. Na plech nalijte asi centimetr vody. Troubu nastavte na spodní ohřev a zapněte ji na 180 stupňů. Na plech naskládejte zavíčkované sklenice, neměly by se vzájemně ani okrajů plechu dotýkat. Zavařujte 20-25 minut do chvíle, kdy se ve sklenicích začnou tvořit a stoupat bublinky. V tu chvíli jsou okurky hotové a zůstanou i křupavé.
Zdroj: www.naturalfoodseries.com, healthline.com, DrHealthBenefits.com, medicalnewstoday.com