Babiččiny zelňáky z kysaného zelí křupou jako bramboráky

foto: Babiččina volba

Zelňáky, křupavá dobrota, která chutná jako jednoduchá večeře nebo svačina. Navíc máte jistotu, že saháte po zdravější a vydatnější alternativě, která rodinu či přátele jistě potěší.

Kysané zelí je pro naše zdraví velmi prospěšné, kdysi bylo přes zimu i na jaře, kdy je naše imunita v největším ohrožení, hlavním zdrojem vitaminu C. Z toho důvodu jeho hlavní sezóna začíná příhodně v zimních měsících, záleží ale samozřejmě na typu odrůdy. Co mají ale všechny odrůdy společné, je vysoký obsah vlákniny a navíc je zelí nízkokalorickou potravinou.

Co obsahuje zelí?

Je také bohaté na vitamin C, obsahuje ale i vitamin E, kyselinu listovou a spoustu minerálů, mezi které se řadí například vápník a hořčík. Dalším velkým benefitem zelí je, že ho lze připravit na nesčetné množství způsobů. Tím nejznámějším a zároveň i nejoblíbenějším je jednoznačně kysané zelí. Lze ho využít jako přílohu, náplň slaných štrůdlů anebo například právě do zelňáků! Kysané zelí také podporuje trávení a nejlepší je ho jíst syrové, to obsahuje nejvíc vitaminů i probiotik. Skvělý je například zelný salát. Stačí slít ze zelí přebytečnou vodu, přidat sůl, pepř a trochu kvalitního oleje a čerstvou cibuli pokrájenou na měsíčky. Promíchejte a máte báječnou přílohu například k pečenému masu.



Babiččiny zelňáky

Na těsto:

  • 250 g kysaného zelí
  • 250 g moučných brambor typu C
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 g slaniny, pancetty nebo škvarků
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého pepře
  • olej nebo sádlo na smažení
  • ubrousky na odsátí přebytečného tuku

Postup:

Nadrobno nakrájenou slaninu orestujte na pánvi. Přidejte nakrájené zelí, krátce poduste a nechte zcela vychladnout.

Mezitím si připravte brambory. Syrové je nastrouhejte nahrubo, vymačkejte z nich přebytečnou vodu a poté promíchejte s připraveným zelím z pánve a zbylými surovinami. Česneku můžete dát podle chuti i více.

Dochuťte majoránkou, solí a pepřem – ten lze případně vynechat.

Smažte placky na oleji nebo sádle na středním plameni dozlatova a dokřupava jako bramboráky.


Zdroj: www.nzip.cz/clanek/998-zeli, www.healthline.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související