Buffalo wings: Jak připravit ta nejlepší? Vsaďte na originální recept

foto: Unsplash

Nic nesymbolizuje americkou gastronomii (kromě hamburgerů, samozřejmě) lépe než Buffalo wings. Křupavá a skvěle okořeněná kuřecí křidélka nesmí chybět snad v žádném americkém pubu. Dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání. Přitom recept na ně vznikl náhodou. A vlastně tak trochu z nouze.

Ač si to mnozí nemyslí, recept na originální Buffalo wings je poměrně mladý, pochází až z roku 1964. Je tedy mladší než například Demi Moore, Johnny Depp či Barack Obama… Na svět ho přivedla Teressa Bellissimo, majitelka baru Anchor v Buffalu.

Zajímavé je, že se ani její rodina nikdy neshodla, jak přesně k tomu došlo. Ona sama tvrdila, že recept vymyslela ve chvíli, kdy se jí v kuchyni nahromadilo velké množství křidélek z špatně odeslané objednávky. A ona nevěděla, jak je nejlépe zpracovat. Její syn později přišel s historkou, že pořádal v rodinném podniku půlnoční party a požádal matku o občerstvení pro kamarády… Která verze je správná, už bohužel dnes nelze ověřit, protože všichni tři členové Bellissimovy rodiny mezitím zemřeli. Faktem ale zůstává, že recept vznikl tak trochu z nouze. Teressa pro jeho přípravu použila jen to, co měla právě v kuchyni, tedy křidélka, pálivou omáčku, sýr s modrou plísní, máslo, mrkev a řapíkatý celer. A legenda byla na světě.

Kdo jich sní víc?

Mastné prsty od křidélek mají od té doby snad všichni Američané, zejména ti, kdo míří do pubů ve chvíli, kdy se hraje Super Bowl.

Po celých Státech se ale zdaleka tahle dobrota nerozšířila hned. Mnoho let byla Buffalo wings spíše regionální receptem, populárním především v New Yorku a okolí. Ale když je něco tahle dobré, rozkřikne se to. A tak se zhruba v polovině 80. let pálivá křidélka rozšířila po celé zemi. V roce 1993 uspořádala rozhlasová stanice ve Philadelphii první soutěž v pojídání Wing Bowl. Během let se z toho stala jedna z nejprestižnějších událostí v oblasti soutěžního pojídání, která přilákala více než 20 000 diváků. A je tam zřejmě nejen co jíst, ale i na co koukat. Například v roce 2008 dokázal jistý Joe Chestnut sníst neuvěřitelných 241 křidélek ve dvou 14minutových periodách a zapsat se tím do historie této soutěže.

V roce 2009 zkonzumovalo 80 000 návštěvníků festivalu Buffalo Wing během dvou dnů zhruba 27 tun smažených křidélek. A můžeme se jen domýšlet, jestli je jedli samotné, nebo k nim přikusovali mrkev i celer, jak to má být.

Jak připravit originální Buffalo wings?

Potřebujete:

  • 3/4 šálku hladké mouky
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • necelou lžičku soli
  • 20 kuřecích křidélek, zbavených letek
  • 1/2 šálku rozpuštěného másla
  • 1/2 šálku pálivé omáčky (například Frank’s RedHot)

Postup: Smíchejte mouku, kajenský pepř, česnekový prášek a sůl. Křidýlka zbavená letek ve směsi důkladně obalte, nechte alespoň hodinu v chladu odležet a pak je usmažte zprudka ve vysoké vrstvě oleje. Ta větší rozpulte, aby se dobře propekla. Nechte je okapat na ubrousku a pak každé namočte v misce s rozpuštěným máslem smíchaným s pálivou omáčkou. Podávají se ve velké míse a jí se rukama společně se syrovými kousky mrkve a řapíkatého celeru, které se namáčí do omáčky z modrého sýra.

Pokud nechcete či nemůžete jíst smažené, existuje i šetrnější způsob přípravy. Namočte křídla do směsi másla a pálivé omáčky a vyskládejte je na vymaštěný pekáček. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů, do křupava asi 35 minut. V polovině pečení křídla obraťte.

Omáčka z modrého sýra

Kelímek zakysané smetany (200 ml), 3 polévkové lžíce majonézy, a cca 150 g gorgonzoly. Sýr najemno nadrolte, vše smíchejte a dejte vychladit.

Zdroj: time.com, www.kitchenproject.com, www.buffalobiketours.com



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související

Napsat komentář