Malinový sorbet (či jakýkoli jiný) je dobrota jako stvořená pro horké dny. A připravený je za chvilku. A pokud ho doplníte delikátní vanilkovou omáčkou, máte dezert hodný michelinské restaurace.
Receptů, jak připravit dobrý sorbet je docela dost. Samozřejmě, pokud máte doma zmrzlinovač, je to nejlepší, ale i bez něho lze malinový sorbet celkem snadno připravit. Pokud máte rádi krémovitější zmrzliny, dá se smíchat i s mascarpone nebo ušlehanou smetanou. V tom případě je ale lepší nenechat ho v mrazáku moc dlouho, nejchutnější je trošku povolený. Doplnit ho můžete čerstvým ovocem, piškoty nebo právě vanilkovou polevou.
Na malinový sorbet potřebujete:
- 200 g cukru krystal
- 200 ml vody
- cca 600 g malin, případně i jiného ovoce (ostružiny, jahody, borůvky, rybíz)
- 1 lžíci citronové nebo limetkové šťávy
Na vanilkovou omáčku:
- 2 žloutky
- 1 vanilkový lusk
- 250 ml smetany
- 2 lžíce cukru
Postup:
Nejprve si připravte cukrový rozvar. Smíchejte vodu s cukrem, zahřejte k bodu varu a nechte chvilku probublávat, až vznikne rozvar hustý jako sirup. Nechte vychladnout. Maliny očistěte a rozmixujte do hladka. Pokud chcete sorbet bez peciček, rozmixovanou směs přeceďte před hustší síto. Smíchejte s citronovou šťávou a cukrovým rozvarem a nalijte do misky. Dejte do mrazáku asi na tři hodiny a zhruba každých třicet minut promíchejte, aby byl sorbet rovnoměrně vymražený a nadýchaný.
Na omáčku smíchejte v misce žloutky s cukrem, přidejte smetanu, vyškrábnutá semínka vanilkového lusku i celý lusk. Misku postavte na vodní lázeň a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Pokud byste chtěli omáčku hustší, můžete ke žloutkům a cukru (před vařením) přidat asi lžičku solamylu, ale není to nutné. Lusk pak vyndejte a omáčku nechte vychladit.
Servírujte na talíři nebo v pohárech, ozdobené lístky meduňky nebo máty.