Chuť na změnu? Zeleninová polévka s rajčaty a bylinkami

Vhodná při dietě, pro vegetariány i vegany.
foto:

Také občas zatoužíte po modernějším stylu vaření? Nedivím se. Jíst pořád dokola to samé je nuda. I obyčejná zeleninová polévka může dostat šmrnc světové gastronomie. Stačí se nebát vystoupit ze své komfortní zóny.

Teplé, syté polévky jsou v zimě pravým požehnáním a ty zeleninové zejména. Ale přiznejte, kolik jich doma vaříte? Dvě, tři, maximálně pět oblíbených a dost. V naprosté většině rodin to tak je. A přitom je tolik možností! Někdy stačí přidat či naopak ubrat surovinu a výsledek je úplně jiný. Nový a chuťově neokoukaný.

Osobně jsem si navykla většinu zeleninových polévek připravovat bez mouky, takže jsou vlastně nejen vegetariánské, ale i bezlepkové a pokud místo másla použiju olej, tak i veganské. Snesou i přísnější kritéria na dietní pokrm, protože pokud přidáte zeleninu a s olejem budete šetřit, skvěle zasytí a přitom kalorická hodnota je více než rozumná. A ještě jeden důležitý benefit! Zeleninová polévka je teď v zimě i podle celostní medicíny tím nejlepším, co můžeme jíst. Zahřeje a je velmi dobře stravitelná, takže dělá našemu tělu opravdu dobře. Tak a jdeme vařit.

Zeleninová polévka s rajčaty, bylinkami a kešu

Potřebujete:

  • 3 větší mrkve
  • cca 200 g celeru
  • 1 větší cibuli
  • dvě hrsti čerstvých špenátových listů
  • 1 větší cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvé bylinky dle chuti (libeček, koriandr, petržel)
  • lžíci olivového oleje nebo másla (lze ubrat)
  • 1 větší bramboru
  • pár cherry rajčat na ozdobu
  • hrst kešu oříšků
  • sůl, pepř
  • 1 l zeleninového vývaru

Postup:

Pokrájenou cibuli zpěňte na oleji či másle, přidejte pokrájenou očištěnou zeleninu a krátce osmažte. Až ke konci smažení přidejte na půl minuty česnek a pak hned zalijte domácím zeleninovým vývarem nebo vodou. Kostku nepoužívejte, kazí chuť. Vařte asi 25 minut na mírném ohni, pak přidejte špenátové listy a asi po minutě hned rozmixujte na hladký krém. Kdo chce, může ještě zjemnit trochou smetany a kouskem másla. Na malém množství másla či oleji krátce osmahněte cherry rajčátka společně s kešu ořechy a přidejte do polévky, na každou porci zvlášť. Posypte bylinkami (ty můžete dle chuti obměňovat) a skvělá zimní večeře je na svetě.


Pečená zelenina s bylinkovým pestem

foto: Pixabay

Krémová karotková polévka. Zahřeje na těle i na duši

foto: Unsplash

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související