Co se bude podávat při korunovaci? Menu od šéfkuchařů a koláč od krále pro celou Británii

foto: Unsplash

Zraky celého světa se upínají na přípravy nejdůležitější světové události příštích dnů. Už v sobotu 6. května proběhne slavnostní korunovace krále Karla III. a přípravy nabírají na obrátkách. V této souvislosti pronikly na veřejnosti i podrobnosti ohledně slavnostního menu, které se při korunovační hostině bude podávat. Včetně receptu na korunovační koláč.

Karel III. společně se svou ženou Camillou osobně vybrali pokrm, který se stal symbolem celé korunovace. Královský korunovační quiche se bude v sobotu péct a nabízet po celé zemi a má se stát ústředním bodem pouličních slavností, které při korunovaci propuknou po celé Británii. Zvolen byl tento recept i proto, že obsahuje královy oblíbené ingredicence – vejce a sýr a podílel se na něm králův šéfkuchař Mark Flanagan. Upéct si ho můžete i podle tohoto video receptu. Je to opravdu jednoduché.

Oficiální recept na královský korunovační koláč

Na těsto potřebujete:

  • 125 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 25 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
  • 25 g sádla
  • 2 lžíce mléka
  • nebo 1 x 250g blok hotového křehkého pečiva

Na náplň:

  • 125 ml mléka
  • 175 ml 40 % šlehačky (v Británii používají 48 %)
  • 2 středně velká vejce
  • 1 lžíci nakrájeného čerstvého estragonu,
  • sůl a pepř
  • 100 g strouhaného čedaru
  • 180 g vařeného špenátu, lehce nakrájeného
  • 60 g sójových bobů (lze nahradit čerstvým hráškem)

Postup: Prosejte mouku a sůl do mísy, přidejte máslo a zpracujte směs konečky prstů, dokud nezískáte texturu podobnou strouhance. Přidejte po troškách mléko a zpracujte v hladké těsto. Zakryjte a nechte odpočívat v lednici 30-45 minut. Pracovní plochu si pak lehce posypte moukou a těsto vyválejte do kruhu o něco většího, než je horní část formy. Mělo by být asi 5 mm tlusté.

Formu vyložte těstem a dávejte si pozor, aby nebylo potrhané, jinak by směs mohla uniknout. Zakryjte a nechte odpočívat dalších 30 minut v lednici. Troubu předehřejte na 190 °C. Těsto vyložte pečicím papírem, nasypte na ně silnější vrstvu fazolí a pečte po dobu 15 minut. Vyndejte z trouby a odstraňte papír a fazole na pečení. Snižte teplotu trouby na 160 °C.

Na náplň smíchejte mléko, smetanu, vejce, bylinky a koření. Polovinu nastrouhaného sýra nasypte na těsto, přidejte nakrájený špenát, fazole a bylinky a zalijeme tekutou směsí. V případě potřeby jemně směs jemně promíchejte, aby se rovnoměrně rozptýlila, ale dávejte pozor, abyste nepoškodili pečivo.

Posypte zbylou polovinou sýra. Vložte do trouby a pečte koláč 20-25 minut do zlatova.

Královská hostina

Kromě lahodného quiche se na hostině budou ale podávat i další dobroty. Jako předkrm byl zvolen zapečený lilek od vítězky kulinářské soutěže Great British Bake Off Nadiyai Hussain. Jako hlavní chod bylo zvolené královo oblíbené jehněčí, které má být připravené jedním z nejpopulárnějších britských šéfkuchařů Kenem Tomem na asijský způsob. Dezert dostal na starost skotský michelinský šéfkuchař Adam Handling. Ten zvolil jahodové želé se zázvorovým krémem a smetanou. Jak vidno, celé menu vychází z tradic britské kuchyně a jeho výběr byl opravdu pečlivý a důsledný.

Zdroj: www.theguardian.com, royal.uk, www.bbcgoodfood.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související