Domácí křupavý quiche. Snadný na přípravu, v chuti nedostižný

foto: Unsplash

Quiche neboli slaný lotrinský koláč je považován za téměř symbol francouzské kuchyně. Jeho původ bychom ale měli hledat spíše v Německu.

Jak už sám název napovídá, slovo „quiche“ (kyš) vzniklo nejspíš pofrancouštěním slova „kuchen“, což v němčině neznamená nic jiného než koláč. Není divu. V Lotrinsku, kde je tento koláč doma, byl už od nepaměti vzhledem k jeho poloze silný germánský vliv. Což se samozřejmě promítlo i do zdejší gastronomie. Základem toho prapůvodního receptu bylo chlebové těsto, vejce, smetana a slanina nebo šunka. Sýr se začal přidávat až mnohem později a těsto bylo vyměněno za křehké, případně i listové.

Ovšem recepty na vejce rozšlehané se smetanou a zapečené v těstě jsou známé například už z Itálie ze 13. století, takže je poměrně těžké určit, kde se původní recept na tuhle dobrotu vlastně vzal. Každopádně quiche tak jak ho známe dnes, byl už hodně populární na dvoře Karla III. Lotrinského v 16. století. Když si pak začal razit cestu do kuchyní i obyčejných lidí, vznikaly jeho různé varianty. Do směsi se začala přidávat rajčata, chřest, houby, špenát… A samozřejmě sýr, respektive různé druhy sýrů. Vznikaly tak chuťově velmi zajímavé verze koláče, ovšem na tu původní lotrinskou mnozí nedají dopustit. Samozřejmě se sýrem, to je jasné. Připravit si doma dobrý quiche je jednodušší než si možná myslíte.

Křupavý quiche se slaninou

Jako první si připravte těsto. Základem dobrého křehkého těsta je máslo, ale protože je teď hodně drahé, zkusila jsem ho nahradit sádlem. A jde to! Dokonce mi těsto přišlo i lepší. Je pravda trochu křehčí, ale chuťově výborné. Takže to klidně zkuste. Vzhledem k tomu, že je sádlo teď až o dvě třetiny levnější než máslo, přijde mi to jako dobrá varianta.

Na těsto: 150 g hladké mouky, 85 g másla nebo nesoleného sádla, 1 vajíčko, sůl

Na náplň: 100 g slaniny nebo šunky, 100 g strouhaného ementálu, 3 vejce, 250 ml crème fraîche, sůl, pepř

Postup: Do mouky rozklepněte vajíčko, přidejte na kousky pokrájené máslo nebo sádlo pokojové teploty, sůl a smíchejte na hladké těsto. Zabalte do igelitového sáčku a uložte do lednice zhruba na hodinku.

Na náplň si pokrájejte slaninu nebo šunku na kostičky a osmažte. Slaninu skoro do křupava, šunku na kousku másla jen tak zlehka. Nechte vychladnout. Z těsta vyválejte placku a přendejte do kulaté formy. Můžete ho ale i jen vmačkat prsty. Tohle množství je na formu o průměru 25 cm. Těsto vytáhněte asi 1,5 do krajů. Nasypte na něj opečenou slaninu či šunku, nastrouhaný sýr a nalijte osolenou a opepřenou smetanu, ve které jste rozmíchali vejce. Pečte na 180 stupňů asi 20 minut do zlatova. Chutná teplý i studený.

Zdroj: www.idahoseniorindependent.com, www.quora.com, www.foodreference.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související