Pro výrobu domácí zmrzliny hovoří mnoho argumentů. Ovocné nanuky si připravíte bez velké námahy a navíc máte pod kontrolou jejich složení. Ohlídat si tak můžete především množství cukru. A sladit se dá i jinak – například medem.
Pro přípravu nanuků budete potřebovat formičky na nanuky – ideálně takové, kde se dají jednotlivé nanuky oddělit. Pokud takové doma nemáte, můžete využít například kelímky od jogurtů, do kterých zapíchnete dřevěná nanuková dřívka. Dalším důležitým pomocníkem je mixér. Ovocnou směs můžete také vložit do plastových mističek a po zmazení jíst podobně jako sorbet. Stačí jen nechat trochu povolit. Chutná báječně.
Jak připravit domácí ovocné nanuky?
Formičky naplňte ovocnou směsí cca do ¾ – nanuky se vám poté budou lépe vyndávat. Když bude směs ve formičce dostatečně zmrzlá, dejte ji na pár sekund pod teplou vodu, je to trik, který pomůže hotový nanuk snadno dostat ven.
A rozhodně nemusíte lpět na konkrétních surovinách. Místo jogurtu lze použít tvaroh, zakysanou smetanu, podmáslí či kvalitní kokosové mléko. Pokud máte chuť experimentovat více, můžete ovoce kombinovat také s některými druhy zeleniny, například s řepou. Ovoce také skvěle funguje s některými bylinkami – například s meduňkou, mátou či s bazalkou!
Jahodovo-mangové nanuky
Suroviny:
- 1 zralé mango
- hrst jahod
- lžíce javorového sirupu či medu
- dřevěné nanukové dřívko + formičky
Postup: Mango oloupeme, zbavíme pecky, nakrájíme na kostky a rozmixujeme v nádobě tyčovým mixérem. Jahody omyjeme a očistíme. Rozmixujeme společně se lžící javorového sirupu či medu. Poté plníme na střídačku do formiček na nanuky – dáme vrstvu mangového pyré následovanou vrstvou jahodového pyré a opakujeme tak dlouho, dokud nejsou formičky plné. Následně vložíme na několik hodin do mrazáku.
Banánové nanuky
Suroviny:
- menší banány nebo banány překrojené napůl
- kvalitní čokoláda
- kokos či drcené ořechy na posypání
- dřevěné nanukové dřívko
Postup: Banány oloupeme, pokud jsou moc velké, rozkrojíme je napůl, umístíme na tác a v místě řezu zapíchneme nanukové dřívko. Takto připravené je dáme na několik hodin zmrazit. Po nějaké době si rozpustíme kvalitní čokoládu a zmražené banány v ní po jednom namáčíme. Na závěr je posypeme kokosem či ořechy nebo necháme čistě čokoládové a opět necháme alespoň na 30 minut zamrazit.
Malinovo-jogurtové nanuky
Suroviny:
- 500 g hustého bílého jogurtu
- vanilkový extrakt
- 300 g malin
- javorový sirup nebo med
- dřevěné nanukové dřívko + formičky
Postup: Maliny rozmixujeme, přidáme jogurt, vanilkový extrakt a dle chuti javorový sirup či med. Vše ještě promixujeme. Směs nalijeme do formiček a necháme v mrazáku přes noc zatuhnout.
Proč do jíst maliny a další ovoce?
Borůvky, jahody, ostružiny, brusinky, maliny…. Nejenže skvěle chutnají, ale také mají velmi málo kalorií, hodně vitaminu C, minerálů i a vysoký obsah vlákniny. Navíc nerozkolísají hladinu cukru v krvi a jsou také bohaté na antioxidační flavonoidy. Ideální svačina nebo snídaně, nejlépe ve spojení s jogurtem, vločkami nebo ořechy. Samozřejmě bez přidaného cukru.
Mango je bohaté na vitamin C a betakaroten. Jeden zralý plod obsahuje polovinu doporučené denní dávky vitamínu C a víc jako osmdesát procent doporučeného denního přijmu vitaminu A. Významný je i obsah vitaminu E, vitaminů skupiny B, hořčíku, zinku a manganu.
Zdroj: www.nestleprozdravideti.cz, www.webmd.com, www.healthline.com, healthline.com, BBC Good Food