Emanuele Ridi: Víno je láska

foto: BeIt/italská ambasáda

Itálie je zemí skvělého jídla, vína a úžasných památek. Na své si tu přijdou i milovníci moře, olivových hájů či vysokohorské turistiky. A je oblíbenou zemí i řady našich známých tváří. Co na ní nejvíce obdivují?

Tentokrát však místo cesty na jih byla možnost zažít italskou euforii přímo na pražském Žofíně, kde se konal projekt Italian Wine Emotion 2022. Nechyběl tu ani slavný kuchař Emanuele Ridi a řada dalších celebrit. Unikátní akce IWE 2022 se zúčastnilo 27 vinařství zastupujících více než 180 značek a 10 italských regionů – Abruzzo, Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Marche, Piemont, Puglia, Sardinie, Sicílie, Toskánsko a Veneto. Součástí slavnostního večera byla také oslava prvního výročí projektu BeIT a kandidatury Říma na EXPO 2030.

Víno a Toskánsko

Tváří akce byl šéfkuchař Emanuele Ridi, ikona dobrého jídla a skvělého pití. Sám rozhodně nezapře své italské kořeny. Mimo gastronomické lahůdky miluje i vůni a chuť italského vína. „Víno je láska! Ovšem je třeba si hlídat po této lásce i kila, která bohužel díky tomu přibývají,“ přiznal Ridi, který si prý v létě rád dopřeje bílé či růžové víno. V zimě pak neodolá červenému. Pokud něco slaví, dává přednost bublinkám. Itálii má ráda i spisovatelka Barbara Nesvadbová. „Je to jedna z mých nejoblíbenějších zemí. Když jsme tam začínaly jezdit s mou dcerou Bibiankou, uchvátilo nás především Toskánsko. Malá městečka, absolutní romantika, vynikající červené víno, milí lidé a skvělá kuchyně. Pak následovala Florencie, Benátky, Lido, ale i Řím. Kam jinam zajet na rande než do Říma?“ 

Poslední cestu podnikla Bára Nesvadbová letos o prázdninách do Neapole. Stejně jako ostatní italská místa ji učarovala. „Bylo to úplně jiné. Čekaly jsme, že opět vplujeme do toho známého poklidného italského kouzla. Místo toho byla Neapol tepající a živelná. Město s neskutečným půvabem. Jely jsme s dcerou také do Amalfi a Positana, což jsou jednoduše pohádková místa,“ dodala spisovatelka, která byla před lety vegankou. A přestala jí být právě kvůli italským sýrům.

Na cestách za skvělým jídlem…

Výborné italské produkty si na akci Italian Wine Emotion nemohl vynachválit ani herec Saša Rašilov. Přestože sám sebe řadí mezi tzv. gastro turisty, kvalitní italské potraviny se snaží sehnat i v milované Praze. „Italská kuchyně je vyhlášená. Jídlo je fantastické, stále se máme co učit včetně vztahu k jídlu a surovinám. I když to tak nemusí vypadat, tamní gastronomie je uměřená a střídmá,“ prozradil herec. „Rád chodím nakupovat italské potraviny nebo víno, které má ráda obzvláště má žena Lída. Rád si koupím i o něco dražší pečivo a kvalitní těstoviny. Každá má cesta do Itálie rovná se gastro turistika,“ dodal Saša Rašilov. „V Itálii jsem byl nejen dole na jihu u moře. Fenomenální záležitost je pro mě Řím. Je to město měst, a to jsem velký patriot Prahy. Je nádherný. Jsem věřící člověk a tak jsem byl i ve Vatikánu. Nebo antický Řím to je další kapitola z hlediska divadla. A pak zcela normální Řím – na tržištích. S kávou, vínem a báječným jídlem,“ prozradil herec.

… a proseccem

Mezi dalšími známými tvářemi, které si na jedno odpoledne obrazně zaskočily díky akci Italian Wine Emotion do Itálie byla herečka a zpěvačka Michaela Tomešová. „K Itálii mám velmi výjimečný vztah. Byla jsem tam několikrát a pokaždé mě nadchla. V Benátkách jsem byla s rodinou na mé první dovolené u moře a ve Veroně v rámci svatební cesty,“ vzpomíná Michaela Tomešová. „Zbožňuji italské suroviny v nejčistší podobě. Nemusí se dochucovat, protože jejich chuť je dokonalá v základu. Každé rajče, olivový olej a mozzarella jsou úžasné. A také nedám dopustit na dobré prosecco. To je pro mě číslo jedna,“ směje se půvabná brunetka.

Nejen na italskou kulturu, ale i skvělou gastronomii nedá dopustit Klára Doležalová„Mám ráda italskou kuchyni. V Praze chodím do italských restaurací ráda a často. Můj muž je ze Srbska, já mám také srbské kořeny a kamarády a příbuzné máme v Chorvatsku. Vaříme tedy hodně středomořskou kuchyni, jejíž součástí je i ta italská,“ prozradila televizní moderátorka, mezi jejíž nejoblíbenější města patří Řím.  Když se řekne Itálie, tak si na prvním místě představím Řím. Je to moje nejoblíbenější město.  A představím si také skvělé jídlo a dobré víno,“ dodala s úsměvem moderátorka.

Nejen italskou kuchyni, ale i kvalitní potraviny vyzdvihla na akci také herečka Kateřina Brožová. „I když na to nevypadám, mám velmi ráda jídlo. Nejím na množství, ale ráda mlsám. A k dobrému jídlu patří také dobré víno. V mé kuchyni nechybí ani olivový olej, vařím na něm již léta. Pak mám doma i takzvané „mňamkové“ oleje, které se dávají do salátů, těstovin a podobně. Všechny italské produkty, ať to jsou sušené šunky, sýry, olivy, sušená rajčata, jsou vynikající,“ svěřila se herečka Kateřina Brožová.

Zdroj: www.esteri.it

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související