„Gurmet zdraví“ Kateřiny Prokšové: Grapefruitová limonáda

Působí dobře na trávení, reguluje činnost střev, pročišťuje organismus.
foto: Jaroslav Fikota

Grapefruit (citrus grandis) podporuje tvorbu tělních tekutin, hasí žízeň, navrací chuť k jídlu, posílá dolů rebelující Qi, rozpouští hlen a zklidňuje kašel. Pár čerstvě vymačkaných grepů pomáhá při horkosti v žaludku (pálení žáhy, zápachu z úst), nebo i po nadměrné konzumaci alkoholu. 

V roce 1814 na Jamajce poprvé zaznělo označení grapefruit. Je odvozeno od anglického slova “grape” (hrozny). Tyto plody totiž na stromě rostou v trsech, podobně jako hrozny. Grapefruit pravděpodobně vznikl křížením pomeranče a citronu. A jedním ze způsobů, jak si ho opravdu užít je grapefruitová limonáda.

foto: Unsplash

PRO ZDRAVÍ

Čistí střeva, snižuje riziko rakoviny plic a žaludku, pomáhá při léčbě kožních onemocnění jako jsou ekzémy, mykózy, vyrážky, bradavice nebo lupénka, dá se použít při astmatu, kvasinkových infekcích, zánětech pochvy, posiluje imunitní systém, působí proti nachlazení a infekcím či podporuje léčbu křečových žil.

Snižuje hladinu cholesterolu i inzulínu, působí pročišťujícím účinkem a má velmi málo kalorií. Studie Floridské univerzity potvrdila, že sklenice šťávy růžového grapefruitu obsahuje více výživných hodnot než všechny ostatní ovocné 100% šťávy (jablko, hruška, ananas či pomeranč).

foto: Jaroslav Fikota

Grapefruitová limonáda 

Potřebujete: 

  • 2 polévkové lžíce šťávy z limetky
  • šťávu ze 2 grepů nebo 200 ml 100% grepové šťávy
  • 200 ml minerálky nebo čerstvé vody

Postup:

Všechny ingredience smícháme a poté nalijeme do sklenice. Nakonec ozdobíme limetkou.


Gurmet zdraví“ Kateřiny Prokšové: Tabbouleh

foto: Jaroslav Fikota

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související