Klasické lasagne mají mnoho variant a ta s houbami patří asi k nejzajímavějším. Tedy pokud jste milovník hub.
Ta pravá houbařská sezona je teprve před námi, a tak se už teď můžeme těšit, co z nich připravit. Kromě úplné klasiky ve formě kulajdy, smaženice či houbových řízků je ještě spousta receptů, které nejsou tak známé. A přesto skvělé, takže by bylo věčná škoda je nezkusit. K mým nejoblíbenějším patří houbové lasagne. Původní recept počítá s použitím portobello, což je, kdo nezná, takový větší, pevnější, italský žampion. V našich podmínkách jsem to už vyzkoušela s pravými hříbky, a dokonce i s liškami, což byla nečekaně skvělá kombinace. Obecně se hodí všechny tvrdší jemnější houby, ale i běžné české žampiony můžete použít.
Na houbové lasagne potřebujete:
- těsto s 300 g mouky a 3 vajec nebo balíček koupených lasagní
- 200 g mletého hovězího masa
- 400 g hub
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- máslo, olivový olej
- 3 větší masitá rajčata
- 2 kousky řapíkatého celeru
- cca 100 ml rajčatového protlaku
- bobkový list, rozmarýn, bazalku
- na bešamel: 50 g másla, 50 g mouky, půl litru mléka, sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
- 100 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
Postup:
Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky, stejně tak celer. Nadrobno pokrájenou cibuli osmahněte na olivovém oleji a kousku másla. Přidejte maso a zarestujte. Osolte, opepřete, přidejte houby a po chvíli i rajčata, celer, bylinky a česnek. Pak přidejte protlak i vývar a duste zhruba půl hodinky.
Mezitím si připravte těsto. Recept najdete zde. Vyválené pláty nechte chvilku zaschnout. Připravte si bešamel.
Do zapékací misky vymazané máslem skládejte postupně vrstvy lasagní, omáčky a bešamelu. Poslední vrstva musí být těsto, hojně posypané parmazánem.
Zapečte na 180 stupňů asi 25 minut.
Domácí lasagne od A do Z
