Houbové lasagne. Nečekaně lahodná kombinace chutí…

Zvolíte portobello nebo hříbky?
foto: Unsplash

Klasické lasagne mají mnoho variant a ta s houbami patří asi k nejzajímavějším. Tedy pokud jste milovník hub.

Ta pravá houbařská sezona je teprve před námi, a tak se už teď můžeme těšit, co z nich připravit. Kromě úplné klasiky ve formě kulajdy, smaženice či houbových řízků je ještě spousta receptů, které nejsou tak známé. A přesto skvělé, takže by bylo věčná škoda je nezkusit. K mým nejoblíbenějším patří houbové lasagne. Původní recept počítá s použitím portobello, což je, kdo nezná, takový větší, pevnější, italský žampion. V našich podmínkách jsem to už vyzkoušela s pravými hříbky, a dokonce i s liškami, což byla nečekaně skvělá kombinace. Obecně se hodí všechny tvrdší jemnější houby, ale i běžné české žampiony můžete použít.

Na houbové lasagne potřebujete:

  • těsto s 300 g mouky a 3 vajec nebo balíček koupených lasagní
  • 200 g mletého hovězího masa
  • 400 g hub
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • máslo, olivový olej
  • 3 větší masitá rajčata
  • 2 kousky řapíkatého celeru
  • cca 100 ml rajčatového protlaku
  • bobkový list, rozmarýn, bazalku
  • na bešamel: 50 g másla, 50 g mouky, půl litru mléka, sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
  • 100 ml hovězího nebo zeleninového vývaru

Postup:

Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky, stejně tak celer. Nadrobno pokrájenou cibuli osmahněte na olivovém oleji a kousku másla. Přidejte maso a zarestujte. Osolte, opepřete, přidejte houby a po chvíli i rajčata, celer, bylinky a česnek. Pak přidejte protlak i vývar a duste zhruba půl hodinky.

Mezitím si připravte těsto. Recept najdete zde. Vyválené pláty nechte chvilku zaschnout. Připravte si bešamel.

Do zapékací misky vymazané máslem skládejte postupně vrstvy lasagní, omáčky a bešamelu. Poslední vrstva musí být těsto, hojně posypané parmazánem.

Zapečte na 180 stupňů asi 25 minut.


Domácí lasagne od A do Z

foto: Unsplash.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související