Jak doma upéct pravou italskou pizzu? Jde to i bez pece…

foto: Unsplash

Na pravou italskou pizzu potřebuje především dvě věci. Dobře připravené a vykynuté těsto a domácí sugo. Pak už to jde samo.

Mnozí z toho rádi dělají vědu, ale pravda je taková, že na dobrou pravou italskou pizzu toho moc nepotřebujete. Vždyť to také bývalo jídlo chudých, takže žádné drahé suroviny ani zvláštní kuchařské umění opravdu není třeba. Pokud si ale chcete pochutnat, zapomeňte na kupované těsto, kečup a podobné prohřešky. A také nespěchejte, správně vykynuté těsto potřebuje čas na kynutí. I sugo si můžete připravit předem, samozřejmě hezky z rajčat. Tak jdeme na to!

Na pravou italskou pizzu pro 4 osoby potřebujete:

foto: Unsplash

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky, ideálně 00
  • 25 g droždí
  • špetku soli
  • 3 dl vlažné vody

Na sugo:

  • 1 kg vyzrálých masitých rajčat, teď v zimě jsou ale nejlepší z konzervy
  • 1 cibuli
  • 4 lžíce olivového oleje
  • kousek másla
  • 3 stroužky česneku
  • 2 hrsti listů čerstvé bazalky, nebo sušeného oregana

Postup:

Do mouky rozdrobte droždí, zalijte asi dvěma lžícemi vody, zasypte špetičkou cukru, rozmíchejte na kašičku a nechte vzejít kvásek. Sůl přimíchejte do mouky, nesmí přijít na droždí. Až kvásek vzejde, přilejte vodu a vymíchejte hladké, nelepivé těsto. Každá mouka saje jinak, takže pokud je moc řídké a lepí se, přisypte trochu mouky, ale opatrně, těsto nesmí být tuhé. Těsto dejte do větší mísy (zdvoj až ztrojnásobí objem), přikryjte utěrkou a uložte do lednice na 24 hodin kynout. Během kynutí je dobré ho párkrát tzv. srazit. Pokud chcete mít pizz dříve, nechte těsto na teple kynout aspoň hodinu a půl až dvě.

Na sugo si oloupejte rajčata. Nařízněte slupku do křížku, spařte horkou vodou a pak zchlaďte a oloupejte. Nebo použijte plechovku loupaných rajčat, jsou chutnější, než ta zimní ze skleníků. Nakrájejte si cibuli najemno, zpěňte na oleji, přisypte pokrájená rajčata a pokrájený česnek. Osolte, opepřete a nechte rozdusit cca 25 minut. Před koncem přidejte bazalku a kousek másla. Kdo chce, může lehounce přisladit. Italové někdy přidávají trochu nastrouhané citronové kúry a při vaření 1 bobkový list, ale nemusí být. Sugo můžete rozmixovat dohladka, ale rustikální konzistence je lepší.

Vykynuté těsto rozválejte na 4 tenké placky a nechte ještě chvilku asi 10 minut na teple kynout. Pak je potřete rajčatovou omáčkou a obložte dle nálady a chuti, sýrem, šunkou, olivami… Nebo jen mozzarellou a bazalkou, a máte pravou neapolská Margheritu. Před pečením jemně pokapejte olivovým olejem a vložte do trouby vyhřáté na maximum 250 až 300 stupňů, Peče se cca 7 minut.


Jediný a pravý: recept na originální italské tiramisu

Tiramisu
foto: PxHere

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související