Jak upéct lahodný podmáslový chléb? Základem je správný výběr mouky

foto: Unsplash

Jaký má být ten nejlepší chléb? Voňavý a čerstvý. Na povrchu křupavý, uvnitř lahodně vláčný. Upéct si ten nejlepší chléb můžete i doma.

Pokud jste si na něj doma zatím netroufli, je nejvyšší čas to zkusit. Máte respekt z kynutého těsta? Slibujeme, že s naší vychytávkou se pro vás jeho příprava stane rutinní záležitostí. A svůj oblíbený chléb si tak budete moci připravit kdykoliv vás jen napadne.



Chléb máme rádi

My Češi jsme velkými milovníky pečiva a chléb kupuje asi každý. Můžete ho jíst na sladko, na slano, a když už nám doma leží déle, připravit si z něj třeba topinky či ho obalit ve vajíčku.

Chléb se považuje za zdroj sacharidů a dalších živin jako je hořčík, železo, vláknina nebo také vitamín B. Nesmíme zapomínat ani na křupavou kůrku, jelikož v té se navíc skrývá velké množství antioxidantů. Osvojte si nové pekařské dovednosti a připravte si tento podmáslový chléb s naším jednoduchým receptem.

Jak upéct dobrý chléb?

Máte za sebou již nějaké pekařské neúspěchy a vyhýbáte se proto kynutým těstům obloukem? S tímto je navždy konec, s touto ingrediencí se pro vás kynutá těsta stanou rutinní záležitostí. Je vhodné zvolit mouku přímo určenou na kynutá těsta. Dodá těstu objem, a to pak bude krásně tažné a pružné a bude dobře držet svůj tvar. Tato mouka lépe váže vodu, proto při míchání těsta doporučujeme přidat o něco více tekutiny, než dáváte do běžné mouky. V kombinaci se žitnou hladkou moukou je příprava nejen tohoto podmáslového chleba sázkou na jistotu.

Žitná mouka je totiž základním pilířem tradičních českých chlebů. Navíc obsahuje pestrou škálu minerálních látek a dodává chlebu typickou chuť a aroma. Vyzkoušejte tedy tuto správnou dvojku v akci a upečte si s námi tento lahodný, křupavý, podmáslový chléb!

Jak připravit kvásek?

Kvásek je základ úspěchu. Na mouku vždy rozdrobte předepsané množství droždí, posypte ho cukrem, pokapejte pár lžícemi teplého mléka nebo vody a rozmíchejte na kašičku, do které přimíchejte malinko mouky. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít. To rozmíchání je důležité, bez něj to nejde tak snadno. Důležité ale je, aby tekutina (mléko nebo voda) byla jen teplá, nikdy horká. Když do ní strčíte prst a pálí, je to moc. Příliš vysoká teplota by kvasinky v droždí zabila. Studená naopak nepodpoří kvašení. Na cukr nikdy nezapomeňte, celý proces urychluje. Naopak na droždí nepatří sůl, tu dávejte vždy jen do mouky. A poslední důležitá věc, dejte kvásku čas. Klidně i dvacet minut, čím lépe vzejde, tím rychleji vám pak těsto vykyne.

Na podmáslový chléb potřebujete:

  • 300 g hladké mouky na kynutá těsta
  • 200 g žitné hladké mouky + na vysypání ošatky
  • mouku na vysypání ošatky
  • 12 g octa
  • 12 g soli
  • 15 g čerstvého droždí
  • 3 g kmínu
  • 450 g kysaného podmáslí

Postup:

Do mísy robota nalijte podmáslí pokojové teploty, poté přidejte ostatní suroviny. Míchejte nástavcem „hák“ cca 10 minut. Dohladka vypracované těsto vyklopte na pomoučený vál, lehce ho poprášte moukou, přikryjte utěrkou, aby neoschlo, a nechte v teple cca 45 minut zrát (těsto by nemělo stát v průvanu).

Do trouby vložte 2 plechy – na jednom budete péct, druhý dejte na dno trouby – ten použijeme pro vytvoření páry.  Rozehřejte troubu i s plechy na 230 °C (pokud vaše trouba dovolí, předehřejte na 250 °C).

Vyložte si ošatku utěrkou, kterou jste předtím důkladně pomoučili žitnou moukou.

Z vyzrálého těsta vypracujte na lehce pomoučeném válu bochánek, který přemístěte hladkou stranou dolů do ošatky vyložené utěrkou a nechte dalších cca 50 minut kynout (těsto zdvojnásobí objem).

Vyndejte z trouby plech, na kterém budete péct, a vyklopte na něj chléb. Chléb nařízněte a ihned vložte zpět do rozpálené trouby. Na druhý plech, který máte na dně trouby, nalijte cca 100 ml studené vody. Okamžitě se vytvoří pára. Pozor, pára bude horká. Páru lijeme na plech proto, abychom ochránili domácí troubu před teplotním šokem, při nalití vody přímo na rozpálené dno či stěny by mohlo dojít k poškození trouby. Ihned po nalití vody dvířka trouby zavřete a nechte páru udělat svou práci.

Pracujte rychle, abyste si troubu nevyvětrali, ale opatrně, abyste se nespálili.

Po 3 minutách pečení s párou troubu otevřete, zbylou páru odvětrejte a vyjměte horký plech, který jste měli na dně trouby. Ten již potřebovat nebudete, nechte ho na bezpečném místě vychladnout.

Teplotu trouby stáhněte na 190 °C a pečte chleba dalších cca 35–40 minut, doba pečení záleží na vaší troubě. Hotový chléb na poklep zvoní.

Chléb nechte vychladnout na mřížce.


Zdroj: https://bezpecnostpotravin.cz/myty-a-fakta-o-chlebu/, https://bezpecnostpotravin.cz/termin/chleb/, babiččinavolba.cz, www.thespruceeats.com, housetohouse.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související