Dobrý hamburger je oblíbenou součástí letních grilovaček. A když už domácí, tak včetně pečiva. Domácí housky na hamburgery jsou jednodušší, než si možná myslíte. Ale kde se vůbec tahle dobrota vzala a jaká je její historie?
Léto, teplo, slunečné dny a setkávání s přáteli jdou ruku v ruce s venkovním grilováním. A pokud právě letní grilovačku plánujete, skvělou volbou jsou oblíbené hamburgery, které vaše přátele či rodinu zajisté potěší. Velkou výhodou tohoto jídla je jeho variabilita – milují ho příznivci masa, ale i vegetariáni, kteří mají možnost maso jednoduše nahradit rostlinnou variantou. O level výše hamburgery posunou výborné domácí housky, které zvládnete sami doma.
Kde se vzali hamburgery?
Ikonický americký sendvič v sobě skrývá mnohá tajemství. Tušíte, jak vznikl jeho název i samotný koncept mletého masa mezi dvěma houskami? Jeden ze známých příběhů, který popisuje vznik hamburgeru, pochází z města New Haven v Connecticutu. V roce 1900 měl zákazník přijít do podniku Louis‘ Lunch a objednat si něco, co by si mohl sníst cestou. Majitel podniku zaimprovizoval a zákazníkovi dal kousek steaku mezi dva toasty, čímž měl vzniknout nápad na slavný hamburger. Jak se však později ukázalo, o hamburgeru se objevovaly informace už dříve.
Do příběhu o vzniku hamburgeru se ponořil spisovatel Erik Ofgang, který vyvrátil desítky teorií o vzniku pokrmu, včetně příběhu z Louis‘ Lunch. Svou rešerší došel až k nejpravděpodobnější teorii hamburgerového steaku, který se na jídelníčku Američanů začal objevovat v 70. letech 19. století. Placky z mletého hovězího masa se podávaly na talíř a svůj název získaly podle krav, z nichž pocházely a jež byly chované v okolí Hamburku. Steaky se mnohdy prodávaly na místech, kde byly v nabídce také chleby a sendviče. Kombinace mletého masa s pečivem pak byla přirozeným kulinářským vývojem. V 80. letech 19. století už byly hamburgery oblíbeným pokrmem po celých Spojených státech.
Stále se ale vedou diskuze o tom, zda se jednalo o evropský nebo americký Hamburk, a jestli hamburger není náhodou zcela německý „vynález“.
Jak upéct domácí housky na hamburgery?
Doporučujeme k jejich přípravě použít pšeničnou hladkou mouku na kynuté těsto. Jak název naznačuje, mouka byla vyvinutá speciálně na kynuté těsto, které je díky mouce nadýchané, kypré a vláčné. Při přípravě je zásadní, aby těsto dobře kynulo, k čemuž tato mouka svými vlastnostmi napomáhá.
Mouka velmi dobře váže vodu, proto si dávejte pozor při přípravě jiných receptů, abyste měli v těstu dostatek tekutin. A pokud zrovna nebudete z mouky připravovat bulky na hamburgery, využít ji můžete třeba na kynuté buchty, koláče, záviny, vánočky nebo mazance. Skvěle se hodí i na domácí pečivo, jako jsou rohlíky či housky, a nezapomeňte na ni až budete dělat pizzu.
Domácí housky na hamburgery
Kvásek:
- 150 ml vlažného mléka
- 1 PL cukru
- ½ kostky droždí
Těsto:
- 250 g hladké mouky na kynutá těsta
- 2 žloutky
- 1 vejce
- 80 ml oleje
- špetka soli
- Dokončení:
- rozšlehané vejce s trochou mléka
- mák, sezam nebo kmín
Postup
Lžičkou vymíchejte v misce suroviny na kvásek a nechte vzejít. Pokud droždí nevzejde, připravte si kvásek nový. Suroviny na těsto a kvásek dejte do kuchyňského robota a nástavcem hák nechte zpracovat hladké, pružné těsto. Trvá to asi 5–7 minut.
Dejte kynout pod utěrku asi na hodinu. Potom posypte pracovní plochu moukou a těsto na ní rozdělte na 6 stejně velkých kousků. Kontrolujte váhou, kynuté těsto často klame.
Bochánek nejlépe uhladíte tak, že okraje strkáte dospod, aby byl vršek bulky hladký a nepraskal. Bulky skládejte na plech s odstupy, ještě při pečení nakynou. Znovu je nechte pod utěrkou ještě 10 minut dokynout. Rozehřejte troubu na 180 °C.
Před pečením potřete vejcem s mlékem a posypte solí či sezamem. Pečte asi 15 minut. Rozkrajujte je až zcela vychladlé.
Zdroj: //www.washingtonpost.com, babiccinavolba.cz