Sezóna chřestu právě propukla a pokud tuhle lahodnou zeleninu máte rádi, pospěšte si, trvá jen krátce. Zelený chřest je skvělý například s parmazánovou krustou a zastřeným vejcem.
Milovníci chřestu mají žně. Jeho sezóna totiž nepatří k nejdelším – trvá pouze od konce dubna do června. Nevíte, jak tuto ojedinělou jarní zeleninu připravit? Máme tu pro vás tip na chutný blanšírovaný zelený chřest s parmazánovou krustou!
Zelený chřest
Jak poznáte, že je chřest čerstvý? Pokud si na chřestu chcete pochutnat, je třeba si přinést domu z obchodu nebo přímo od pěstitele opravdu čerstvý. Ten bílý poznáte tak, že při ohnutí křupne a mezi prsty vrže. Zelený musí už na pohled působit svěže, nesmí mít svěšené hlavičky a na řezu by neměl být černý nebo dokonce plesnivý. A také by neměl pružit.
Chřest nevydrží dlouho v kondici, pěstitelé doporučují jíst ho nejdéle 48 hodin od sklizně. Díky vysokému obsahu vody stonky chřestu rychle ztrácí čerstvost, dřevnatí a na řezu plesniví. Takže pokud se ptáte, jak chřest skladovat, odpověď zní, raději nijak. Měl by se jíst opravdu čerstvý. A když už to musí být, tak zabalený do vlhké utěrky a v lednici, ale maximálně do druhého dne.
V chřestu, kterému se také někdy přezdívá čistička ledvin, najdete především vitaminy skupiny B, C a E, kyselinu listovou, ale i řadu stopových prvků jako draslík a zinek. Je samozřejmě bohatý na vlákninu a tedy vhodný i při redukčních dietách.
Bílý nebo zelený?
Rozdíl mezi nimi je v tom, že bílý chřest je po celou dobu růstu schovaný v zemi. Zelený nechají pěstitelé vyrůst nad zem, tak se na světle zbarví do zelena. Chuťově se také liší, bílý je jemnější a bohatší na vitaminy, proto je také více ceněný. Čerstvý stačí jen pár minut povařit a hned ho můžete podávat. Ze staršího bílého i zeleného chřestu můžete připravit báječnou polévku. Slupky nevyhazujte, ale povařte je s kousky další zeleniny (celer, mrkev, petržel atd.) na vývar.
Zelený chřest s parmazánovou krustou a zastřeným vejcem
na 2 porce:
- 1 svazek čerstvého zeleného chřestu
- 2 lžíce mouky polohrubé mouky
- 2 lžíce panko strouhanky
- 25 g parmazánu
- 1 lžíce mandlové mouky
- sůl a pepř
- citronová kůra z půlky citronu
- čerstvé bylinky
- 1 lžíce másla
- 2 zastřená vejce
Postup:
Připravte si mísu s vodou a ledem. Chřestu odkrojte tvrdé spodní části a také zkontrolujte kvalitu, aby nebyl zvadlý. V takovém případě se hodí už jen na polévku či rizoto. Ve stolním mixéru připravte základ na krustu – mouku, mleté mandle, strouhanku, citronovou kůru a část bylinek rozmixujte.
V horké osolené vodě blanšírujte očištěný zelený chřest. Po 3 minutách varu vložte do ledové vody. A po chvíli vyndejte na utěrku. Ledová voda zastaví měknutí zeleniny a udrží krásně zelenou barvu.
Směs na krustu orestujte na pánvi na troše másla do křupava. Na konec do směsi vmíchejte parmazán, ale už teplotně neupravujte, sýr se propojí se strouhankou. Servírujte chřest posypaný krustou se zastřeným vejcem a bylinkami.
Zdroj: www.healthline.com, www.bbcgoodfood.com