Zapomeňte na školkovou či školní jídelnu. Paní kuchařky se možná snažily, ale suché těsto polité řídkým pudinkem mělo k delikatese daleko. Přitom i takové obyčejné jídlo, jako buchtičky můžou chutnat skvěle. A dokonce si můžete dopřát souboj různých krémů. Naučíme jich vás víc a vyberte si ten svůj.
Klasika české kuchyně, buchtičky s krémem, patří k nejoblíbenějším dětským jídlům. Tedy většinou. Někteří z nás mají tuhle dobrotu zošklivenou ze školy či školky, ale věřte, že každé jídlo se dá uvařit skvěle. I ta lepší varianta patří k levným jídlům, jen prostě zapomeňte na pudink. Jsou i mnohem lepší varianty. Klasické kynuté těsto na buchtičky určitě zvládnete. Je stejné jako na buchty. A dobrý krém je už pak hračka.
Buchtičky s krémem
Na těsto potřebujete:
Klasický recept
- 1 kg polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 4 hrsti cukru krystal
- 1/8 (125 g) másla
- 3/4 l teplého mléka
- za korunu droždí (jedna kostka tj. cca 42 g)
- 2 vejce
Vyzkoušet ale můžete i jednodušší těsto podle cukráře Josefa Maršálka. Pokud děláte více porcí, množství zdvojnásobte.
- 500 g hladké mouky
- 50 g cukru
- 250 g mléka
- 150 g oleje
- 1 kostka droždí
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
Postup:
Do mísy dejte mouku a sůl, vejce, cukr a rozdrobené droždí, které zalijete asi polovinou mléka a posypete trochou cukru. Necháte vzejít kvásek. Zhruba po 15 minutách přidáte zbytek mléka, ve kterém rozpustíte máslo (olej) a začneme zadělávat těsto. Nechte až hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Pak tvořte menší kuličky, potřete je ze všech stran máslem a skládejte do vymaštěné keramické mísy nebo pekáče. Nechte ještě chvíli kynout a pak upečte při 180 stupních asi 15-20 minut do zlatova.
Na krém:
Základ: 1/2 l mléka, 2 žloutky, vanilkový lusk, 80 g cukru, 20 g škrobové moučky (solamyl).
Postup: V trošce mléka rozmíchejte škrob, cukr a žloutky, vyškrábnutá semínka vanilky a přidejte zbytek mléka. I se zbylým luskem vařte na vodní lázni za stálého míchání až do zhoustnutí.
Další varianty krému:
- Do hotového základního krému přimíchejte oslazený ušlehaný sníh z bílků a ihned podávejte.
- Do téměř hotového základního krému přimíchejte asi 50 kvalitní čokolády. Už nevařte!
- Z asi 30 g cukru připravte světlý karamel. Po troškách ho řeďte teplou vodou a vzniklou karamelovou omáčku přimíchejte do základního krému.
- Varianta pro dospělé. Do hotové teplého krému přilijte asi 2-3 lžíce kvalitního rumu.
A jak na pravé šodó?
Potřebujete: 1/4 l bílého vína, 4 žloutky, 80 g cukru
Cukr nasypte do vína, nechte chvilku stát, přidejte žloutky, vyšlehejte a postavte do vodní lázně. Míchejte tak dlouho, až se omáčka napění a zhoustne. Pak ihned odstavte, pěna se nesmí vařit, srazila by se. Ozvlášnit ji můžete přidáním 1-2 lžíc citronové nebo pomerančové šťávy k vínu. Postup je pak úplně stejný.