Křehký jablečný koláč s ořechovou drobenkou a rumem

Návykově dobrý!
foto: Unsplash

Sezona jablečných dobrot je tu! A pokud přemýšlíte, co upéct, křehký jablečný koláč s ořechovou drobenkou a rumem vás dostane! Je úžasný. Provoní celý byt a ta chuť je jedinečná.

Receptů na jablečné koláče mám ve svém sešitě několik. Kromě klasického lineckého je ale tenhle křehký jablečný koláč s ořechovou drobenkou a rumem naprostou sázkou na jistotu. Oproti původnímu receptu jsem jen provedla jednu změnu. Jablka do náplně se mají nastrouhat a krátce povařit s rozinkami. Mně ale přijde škoda dobrá čerstvá jablka dusit, tak je jen krájím na plátky, případně nastrouhám nahrubo a skládám na koláč čerstvá. Zůstávají krásně křehká a neztratí tolik šťávy. A rozinky nemám ráda, tudíž nedávám, ale to je na každém. Důležitou součástí tohoto receptu je rum. Použít můžete samozřejmě ten neobyčejnější, ale pokud dáte nějaký lepší, povýšíte koláč na úplně jinou úroveň.

Na křehký jablečný koláč s ořechovou drobenkou a rumem potřebujete:

  • 14 dkg másla
  • 16 dkg hladké mouky
  • 1 žloutek
  • cca 1 lžíci vody
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • špetku soli
  • 1 vanilkový cukr

Na náplň: 1/2 kg sladších oloupaných jablek, 2 lžíce cukru s vanilkou, špetkou čerstvě namletého hřebíčku, skořice, badyánu a rum

Na drobenku: 50 g lískových nebo vlašských nahrubo nasekaných či namletých ořechů, 100 g hrubé mouky, 60 g cukru, 60 g másla

Postup:

Vypracujte těsto, několikrát ho přeložte a dejte odpočinout na dvě hodiny do ledničky. Pokud se lepí, přisypte trochu mouky. Připravit si ho můžete i den předem. Pak z těsta vyválejte silnější placku a rozložte ji do větší kulaté formy nebo do dvou menších. Těsto můžete do formy i jednoduše namačkat prsty. Na placku naskládejte jablka s cukrem a kořením. Pokapejte rumem. Šetřit s ním nemusíte. Připravte si drobenku, promíchejte ji s ořechy a jablka s ní posypte. Je jí docela dost, ale nebojte se ji tam dát všechnu a pěkně ji upěchovat. Udrží jablka krásně šťavnatá. Koláč pečte na cca 170 stupňů asi 25 minut. Pokud ho nedáváte dětem, ještě horký jej znovu pokapejte rumem a případně ještě posypte moučkovým cukrem s vanilkou. Záleží na kyselosti jablek, ale už nemusí být. Podávat ho můžete ještě vlažný s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou. Ale řekla bych, že je ještě lepší druhý den, když se všechny chutě a vůně krásně propojí.


Klasika jinak: Dokonalý jablečný štrúdl z jogurtového těsta

Jablečný štrúdl z jogurtového těsta
foto: Jitka Lubojacká

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související