Máte chuť na tradiční smaženici? Nazujte holínky, sezona hub je tu

foto: Unsplash

Vyndejte košík a nožíky. Jde se na houby! Pokud nejste přeborník, nezoufejte. Houbaři sice svá místečka neprozradí, my vám ale pomůžeme, kde na houby narazit. Navíc v tomto období najdete v lese i maliny, borůvky a lesní jahody a také je to zábava!

Čerstvé houby v polívce, řízečky, guláš nebo úžasná voňavá smaženice. Kdo by odolal. Ovšem pokud si nejste jisti, které houby sbírat, raději si stáhněte do mobilu aplikaci Na houby, která obsahuje více než dvě stě nejběžnějších druhů hub, které určíte podle fotografie. Aplikace je určena pro telefony s operačním systémem Android a stáhnout si ji můžete zdarma z Google Play. Rozpoznání však není stoprocentní a ovlivňuje ho mnoho faktorů jako je dostatek světla, kvalita fotoaparátu, tvar houby apod. Proto je dobré si do košíku ještě přihodit i kapesní atlas hub.

Kde houby hledat?

Počasí má na růst hub jednoznačně zásadní vliv a nejvíce rostou deset dní po vydatných deštích a následném teplém počasí. Nejvíc hub najdete od července do září, kdy si z lesa odnesete nejčastěji klouzky obecné, hřiby koloděje, hřiby hnědé, lišky obecné, bedly, babky (hřib žlutomasý) a mnoho dalších.

Podle hydrogeologického ústavu jsou momentálně nejvhodnější podmínky v jižních a středních Čechách. Pokud se vydáte do okolí Mladé Boleslavy, najdete tu nejspíš dubové hřiby, koloděje, kozáky, holubinky nebo masáky. V Plzeňském kraji rostou aktuálně lišky, v Jihočeském kraji hřiby smrkové, holubinky, babky a růžovky. Kdo se vydá do Brdských lesů, narazí zaručeně na „praváky“. V Moravskoslezském kraji se můžete těšit na hřiby a na křemeňáky.

Podle houbařů je ale stále mnoho míst, kde zatím nenajdete tzv. ani „prašivku“. Člověk by však neměl ztrácet hlavu. Pokud zatím nic nenajdete, alespoň svůj volný čas strávíte v krásném prostředí a uděláte nejen pro své tělo, ale především mysl, jen to nejlepší.

Houbaření od jara do zimy

Kdo má za sebou už jarní houbaření v období dubna a května, určitě si udělal radost úlovky v podobě choroše šupinatého, tmavobělky žlutavé, májovky nebo podtrnky. Mnozí však neví, že na houby můžete chodit i v zimě. Má to však svá specifika, jelikož počet jedlých hub je omezený. Najdete většinou dřevokazné houby, které rostou na pařezech a na kmenech stromů. Mezi nejčastější a nejoblíbenější zimní houby patří hlíva ústřičná a penízovka sametonohá, Jidášovo ucho nebo pařezník pozdní. Jen pozor na přemrzlé houby, které se nedoporučuje sbírat.

Tradiční česká smaženice

Přestože nejste žádní šéfkuchaři, můžete klasickou houbovou smaženicí ohromit. Zvládne ji naprosto každý.  

foto: Unsplash

Potřebujete:

500 g čerstvě nasbíraných hub
1 cibuli
3 lžíce másla
5 vajec
hrst čerstvých bylinek (petrželová a celerová nať, pažitka, cibulka)
špetku soli, kmínu a pepře

Postup:

Na másle do zlatova osmahněte nadrobno pokrájenou cibulku. Přidejte nakrájené houby, sůl, pepř, kmín a rozsekané bylinky. Nechte vše podusit ve vlastní šťávě. Vmíchejte rozšlehaná vejce a nechte za stálého míchání všechno spojit. Podávejte s čerstvým chlebem namazaným máslem a posypaným pažitkou.

zdroj: houbareni.cz, www.nahouby.cz



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související