Mlsání na víkend: Jablečný koláč s mandlovou drobenkou

foto: Unsplash

Kombinace jablek, drobenky a mandlí je natolik osvědčená, že je naprostou zárukou úspěchu. Pokud tedy hledáte jednoduchý recept, při kterém krásně spotřebujete jablíčka, co se vám krčí na dně špajzu, tady je. Tenhle snadný jablečný koláč vás rozhodně nezklame.

Jablečný koláč je oblíbenou pochoutkou nejen v anglosaských zemích, ale vlastně po celém světě. V různých obměnách se s ním můžeme setkat snad ve všech světových kuchyních a receptů na ten nejlepší existují tisíce. Tento vyniká svou jednoduchostí a především tím, že chuť upečených jablíček není ničím přehlušena, jen podpořena vůní mandlí. Špetka skořice v těstě dodává tu pověstnou třešinku na dortu, pro kterou si tento jablečný koláč zamilujete. Jak na něj?

Jablečný koláč s mandlovou drobenkou

Nejdříve si připravte těsto z jednoho dílu cukru, dvou dílů másla a tří dílů hladké mouky, jednoho vajíčka, špetky soli a skořice, ideálně čerstvě nastrouhané. Do formy o průměru cca 30 centimetrů vám postačí 100 g cukru, 200 g másla a 300 g mouky. Pokud chcete, můžete přidat i špetku citronové kůry. Těsto zpracujte, nechte v lednici aspoň hodinu odpočinout a pak vmačkejte rukama do formy, okraje mírně vytáhněte. Na těsto vyskládejte jablka pokrájená na plátky ve dvou vrstvách. Ta starší raději oloupejte. Připravte si drobenku ze 85 g polohrubé mouky, 80 g másla a asi 4 lžic krystalového nebo třtinového cukru, záleží na sladkosti jablek. Drobenku promíchejte s mandlovými lupínky a nasypte na jablka, dlaní trochu upěchujte.

Vložte do trouby rozpálené na cca 180 stupňů a pečte asi půlhodiny, dokud kraje koláče nezačnou růžovět. Nejlepší je koláč ještě vlažný s kopcem smetany nebo vanilkovou zmrzlinou. Ale i samotný je úplně skvělý.



Proč jíst jablka každý den?

Jablka jsou dobrým zdrojem vitamínu C a díly tomu skvělým pomocníkem při podpoře imunity. Samozřejmě čím čerstvější, tím ho mají více. Kromě tohoto obsahují vitamíny A, B1, B2, B6, E, K, kyselinu listovou i menší množství vitamínu B12. Toto množství je však příliš malé na to, aby se jablka stala plnohodnotným zdrojem tohoto vitamínu. V jablíčkách je ale také mnoho minerálů, například draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, měď, fluor, jód, selen.

Díky vysokému obsahu draslíku jablka zabraňují nadměrnému ukládání vody v těle, což může být i příčinou toho, proč se nemůžeme zbavit nadbytečných kilogramů.  A určitě bychom na ně neměli zapomínat ani při hubnutí. Jedno jablko obsahuje zhruba 100 kcal, což z něj činí ideální moučník nebo záchranu, pokud vás honí mlsná a nevíte, čím ji utišit.

Zdroj: everydayhealth.comhealthline.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související