Mlsání na víkend: Nadýchaná piškotová roláda s jahodami

foto: Unsplash

Piškotová roláda je moučník, který milují úplně všichni. Jak připravit tu nejnadýchanější? Kouzlo je v jednoduchém triku.

Piškotové těsto je právem považované za královskou disciplínu cukrařiny, protože upéct dobrý piškot není jen tak. Na druhou stranu pokud znáte pár základních pravidel, povede se vám téměř jistě. Krásně vláčný a nadýchaný. Uvedený recept na piškotové těsto se obejde bez vážení a zvládne ho úplně každý.

Jak na dobrý piškot?

Nejdůležitější je dodržet pár zásad. Tak za prvé vejce si vždy vyndejte z lednice předem, při zpracování by měla mít pokojovou teplotu. Za druhé nezbytné oddělení žloutků od bílků musí být naprosto precisní, ani kousek žloutku se nesmí k bílkům dostat, jinak se vám sníh neušlehá. Vždy do něj přidejte trochu soli, šlehá se pak o poznání lépe a má lepší konzistenci. Ke žloutkové směsi ho pak přimíchávejte jen ručně metlou a co nejjemněji. Tahle část celé přípravy je velmi důležitá, postupovat musíte opravdu zlehka, aby výsledný piškot byl opravdu nadýchaný. A poslední veledůležitý bod, při pečení neotvírejte troubu zbytečně brzy, kontrola by měla přijít až ve chvíli, kdy povrch začíná růžovět a střed už není tekutý.

Piškotová roláda s jahodami

Pokud doma nemáte Marušku, která by skočila do nejbližšího supermarketu pro jahody, klidně si tuhle roládu můžete připravit s jakýmkoli ovocem, klidně i z kompotu. Skvělé jsou například broskve nebo ananas, jen je musíte nechat pořádně okapat a osušit ubrouskem, aby neředily krém.

Potřebujete:

  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru krystal
  • 1 lžičku oleje
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • špetku soli
  • 200 g mascarpone
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • jahody nebo jiné ovoce

Postup:

Žloutky oddělte od bílků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. V druhé míse vyšlehejte žloutky s cukrem a lžičkou oleje do hladké lesklé směsi. Pak postupně přisypávejte prosátou mouku, ale už šlehejte jen ručně. Nakonec postupně vešlehejte sníh z bílků. Nadýchanou směs ihned rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na cca šest minut. Pokud vám trouba peče slabě, raději stupně přidejte, piškot je třeba péct spíše zprudka a rychle, jinak se vysuší.

Ihned po upečení ještě teplý piškot srolujte a nechte vychladnout. Mezitím si ušlehejte šlehačku, smíchejte ji s mascarpone a vmíchejte zlehka buď kousky čerstvých jahod nebo jiné ovoce. Moc dobrá je i varianta s nastrouhanou čokoládou nebo pistáciemi. Náplň rozetřete na vychladlý piškot a znovu zabalte. Pokud vám krém zbyde, můžete roládu pomazat i na povrchu a ozdobit dle své fantazie.

Zdroj: whereiscake.com, www.food.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související

Napsat komentář