Mlsání na víkend: Ořechové řezy s čokoládovým posypem

foto: Unsplash

Kupované moučníky jsou čím dál tím dražší, a tak se jistě hodí recept na dokonalý moučník jako od cukráře. Ořechové řezy vypadají náročně, ale věřte, že je rozhodně zvládnete. Podle osvědčeného receptu vám to půjde určitě jako po másle.

Ořechové řezy s čokoládovým posypem jsou přesně ten druh moučníku, který si chcete dát k horkému čaji nebo kafíčku a zachumlat se s ním pod deku na gauč. Pustit si oblíbený film a užívat si, že je venku škaredě a vy si můžete lebedit doma v teple. Jejich základem je piškotové těsto, které sice má svá úskalí, ale když víte jak na něj, povede se.

Jak na dobrý piškot?

Těžké to ale není, jen musíte dodržet pár důležitých pravidel. Za prvé si vejce vždy vyndejte z lednice předem, při zpracování by měla mít pokojovou teplotu. Za druhé oddělení žloutků od bílků musí být precisní, jinak se vám sníh neušlehá. Vždy do něj přidejte trochu soli, šlehá se pak o poznání lépe. A ke žloutkové směsi ho pak přimíchávejte jen ručně metlou a co nejjemněji. Tahle část celé přípravy je velmi důležitá, postupovat musíte opravdu zlehka, aby výsledný piškot byl opravdu nadýchaný. A poslední veledůležitý bod, při pečení neotvírejte troubu zbytečně brzy, kontrola by měla přijít až ve chvíli, kdy povrch začíná růžovět a střed už není tekutý.

Na ořechové řezy s čokoládou potřebujete:

  • 5 vajec
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce mletých ořechů
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g mletých ořechů
  • kakao na posypání
  • 50 cl amaretta
  • cca 50 g kvalitní hořké čokolády

Postup:

Žloutky oddělte od bílků a vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte za stálého mírného míchání postupně olej, sůl, lehce vmíchejte mouku, ořechy, a nakonec vyšlehaný sníh z bílků. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby rozehřáté na 160 stupňů a pečte asi 15 minut. Vychladlý plát rozřízněte na stejně široké pásy, ty pokapejte amarettem a promažte krémem.

Na krém smíchejte mascarpone s cukrem, přidejte jednu vyšlehanou smetanu a ořechy. Jednotlivé pláty promažte krémem, vrchní vrstvu posypte trochou kakaa a hoblinkami čokolády. Nechte vychladit.

V čem nám prospívají ořechy?

Alespoň malé množství ořechů bychom měli jíst každý den. Jsou sice poměrně kalorické, ale zároveň mají pro naše zdraví mnoho benefitů. Zejména vlašské ořechy jsou v tomto směru skvělé. Obsahují významné množství bílkovin, antioxidantů, esenciálních mastných kyselin, sacharidů, vitaminů i minerálů. Konkrétně 70 % tuků – a v nich obsažené zdravé omega-3-mastné kyseliny, 18 % bílkovin, 3 % sacharidů, vitaminy E, B1 či B6, kyselinu listovou a minerály jako je hořčík, měď, zinek, vápník, draslík, železo a fosfor. Doporučená denní dávka pro zdravého člověka je zhruba kolem 30 g, což je přibližně jedna menší hrst, která představuje zhruba 920 kJ. A to není zase tak mnoho, podobné množství energie má například 100 g párků, které jsou pro naše zdraví podstatně méně prospěšné.

zdroj: www.bbc.co.uk, www.sciencedirect.combestlife.comhealthline.com




Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související