Na cestách za dobrým jídlem: Gnocchi se sýrem z Moeny

Foto: Marco Simonini/Trentino Marketing

O ladinské kuchyni se toho v Čechách moc neví, ale když se řekne Trentino, jsme už doma. Do tohoto kouta severní Itálie jezdíme především za krásami hor a nedotčené přírody, ale i zdejší kulinářské zážitky stojí za to. Například sýrové gnocchi se sýrem z Moeny jsou doslova explozí chutí. A připravit si je můžete i doma.

Původními obyvateli srdce autonomní provincie Trentino (česky Tridentsko), tedy údolí Val di Fassa a okolních údolí, jsou Ladinové. Prastarý národ, který si až do dnešních dnů udržel svoji svébytnou kulturu i řeč, řadící se k rétorománským jazykům. Vyvinula se kdysi z hovorové latiny a původního nářečí zdejších obyvatel hor. Kořeny Ladinů sahají hluboko do minulosti a navzdory silným rakouským i italským vlivům si dokázali udržet své tradice, které pečlivě ochraňují. Dnes se k této národnosti hlásí asi 30 000 lidí a jazyk se učí dokonce i ve školách. Vliv Ladinů je znát i na místní kuchyni. Často se tu v restauracích setkáte z nezvyklými kombinacemi, například masa a fíků, nasládlých omáček apod. To vše je pro zdejší původní recepty typické. Hodně se tu jí zvěřina, maso z jaků, potomků pravěkých turů, kteří se zde i chovají. Za ochutnání rozhodně stojí rovněž místní speck (sušená šunka) a samozřejmě sýry. K jednomu z těch proslulých patří i Puzzone di Moena.

Prodává se přibližně po 60 dnech zrání

Tento sýr se vyrábí z čerstvého mléka tradičním způsobem. Bochníky sýra se pravidelně ručně omývají teplou vodou a solí, čímž vzniká jeho charakteristická žlutá kůrka, která mu dodává výrazné aroma. Prodává se po zhruba 60 dnech zrání. Jedná se o sýr, který se produkuje pouze v údolích Fiemme, Fassa a Primiero z mléka hnědých alpských a šedých alpských krav, krmených senem z vysokohorských luk. Jeho aroma je poměrně intenzivní, ale po počátečních štiplavých tónech začnete vnímat i vůně pastvin, alpských travin a zralého ovoce s nádechem pražených lískových oříšků.

Jíst se může jen tak k pečivem nebo k vínu, ale skvělý je například v kombinaci s krůtím masem nebo k dochucení noků či těstovin. Skvělý je také jako součást fondue nebo se používá do slaného závinu. Pokud ho doma nemáte lze ho nahradit jakýmkoli výraznějším sýrem. Jestliže se ale do oblasti Trentina, třeba za lyžováním vypravíte, rozhodně ho tu ochutnejte a kousek si přivezte i domů.

Gnocchi s Puzzone di Moena

Potřebujete:

  • 500 g hladké mouky
  • 3 dl vody
  • 60 g ricotty
  • 60 g sýra Puzzone di Moena
  • sůl

Postup: Mouku prohněťte s vodou a solí, přidejte ricottu a Puzzone di Moena nakrájený na malé kostičky. Z této směsi vytvořte noky a uvařte je v osolené vodě. Sceďte a podávejte se sýrovou omáčkou.

VĚDĚLI JSTE, ŽE…?

V ladinštině se sýr jmenuje Spretz Tzaorl, což doslova znamená „chutný sýr“. Ve skutečnosti je ale docela pikantní. Jeho štiplavý zápach – odtud italský název „puzzone“ (smradlavý) – je způsobený kůrkou, která se podle tradice během zrání pravidelně zvlhčuje vodou a solí, aby byla nepřístupná nežádoucím mikroorganismům a zároveň podporovala vnitřní fermentaci.

Zdroj: www.visittrentino.info

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související