Netradiční recept: Pečené hrušky s medem, sýrem a ořechy

foto: Unsplash

Hrušky začnou brzy dozrávat a tak je nejvyšší čas popřemýšlet, co z nich vyrobit. Tradičně se z nich připravují skvělá povidla, koláče nebo náplně do buchet. My vám dnes ale ukážeme recept, který není úplně obvyklý, ale zaručeně vás nadchne delikátní kombinací chutí. Navíc je vmžiku připravený a uspokojí i náročnější gurmány.

Hrušky konzumovali lidé již před více než 3000 lety, Ve starověku už je pěstovali a šlechtili v sadech. Sladké šťavnaté plody kultivovali už staří Keltové, Římané, Řekové i Slované. Jejich chuť je velmi specifická, a ač se některé druhy dají skladovat, nevydrží tak dlouho jako jablka. Proto se často zavařují nebo zpracovávají na džemy nebo povidla. Mnozí šéfkuchaři je kombinují i se slanými pokrmy, nejčastěji sýry a ořechy.

Ovoce plné benefitů

Hrušky obsahují zejména vitamín C, draslík a hořčík a také jsou dobrým zdrojem antioxidantů. Jedna středně velká hruška má jen cca 100 kalorií, 27 g sacharidů a zhruba 7 gramů vlákniny, takže se doporučují i při redukční dietě a problémech s vyprazdňováním. Stejně jako jablka jsou oblíbené syrové, vařené, nakládané, zavařené, pečené či sušené jako „křížaly“. 

Hrušky také pomáhají udržet v těle vápník, snižují tak riziko osteoporózy a mají nízký glykemický index (25 -45). Pro srovnání jablko má kolem 35, banány 53, broskve 57 a meloun dokonce 70.  Odvar z hrušek nebo hruškových křížal se odpradávna podával při všech chorobách spojených s vyššími teplotami a zimnicí. Hrušky také neutralizují a vylučují z těla těžké kovy, jako je olovo, rtuť nebo kadmium.

Zapečené hrušky s medem, ořechy a sýrem

Budete potřebovat:

  • 2 hrušky
  • 150 g sýru typy parmazán
  • 250 ml smetany
  • hrst ořechů dle chuti
  • med
  • sůl
  • pepř

Postup:

Na mírném ohni rozpusťte nastrouhaný sýr ve smetaně, dochuťte solí a pepřem. Hrušky nakrájejte na plátky, posypte nastrouhaným parmazánem a krátce zapečte pod grilem. Ještě teplé přelijte sýrovým krémem, ozdobte nasekanými ořechy, pokapejte medem a ihned servírujte. Jsou skvělé jako předkrm nebo také dezert, záleží na konkrétním menu. Nejlépe chutnají se sklenou vychlazeného chardonnay.

A pokud jste spíše na sladké, doporučujeme tento Babiččin hruškový koláč. Nemá konkurenci!



Zdroj: healthline.com, HealthifyMe, Organic Facts, BBC Good Food

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související