Osobně vyzkoušeno: Recept na ty nejnadýchanější domácí koblížky

Fígl, který se vyplatí znát!
foto: Unsplash

Pokud chcete složit domácí cukrářskou maturitu, pusťte se do koblížků. Já si na ně nikdy netroufala a dětem je vždy raději koupila, ale pak jsem si řekla, že kdo nic nezkusí, nic nezkazí. A pustila se do toho. Od té doby jsou u nás domácí koblížky velmi oblíbené, ale bez několika začátečnických chyb se to neobešlo.

Teď už si ale troufám tvrdit, že je zvládám. Připravit těsto není složité. Jde vlastně o klasické kynuté těsto, přípravou i konzistencí velmi podobné tomu na vánočku nebo koláč. Můj problém nastal ve chvíli, kdy jsem se snažila dodržet klasický postup přípravy, vyčtený z kuchařky. V mé oblíbené Kuchařce naší vesnice se píše, že máte dvě možnosti. Ta první je vyválet z těsta plát silný asi 1 cm a vykrájet z něj tvořítkem kolečka. Na každé dát trochu marmelády, přikrýt druhým kolečkem, na okrajích stisknout a tvořítkem pak vykrojit koblihu. Zkrátím to, tohle mi tedy moc nešlo. S těstem jsem se prala, v krajích nechtělo držet, marmeláda při smažení vytékala. Tak takhle už ne. Ve výsledku byly koblížky dobré, ale příště raději jinak.

Druhý pokus

Další způsob je koblížky neplnit předem, ale až po usmažení. Což, jak jsem se později dozvěděla, doporučuje i většina cukrářů. To už bylo snažší. Znovu jsem tedy z vykynutého těsta vyválela placku a vykrájela kolečka. Nechala jsem je ještě chvíli kynout a pak hned smažila. Šlo to dobře, jen mi přišlo, že se při smažení málo nafukují. A koblížky nebyly tak hezké, jak jsem si představovala. A tak jsem zapátrala ještě po dalších možnostech.

Tohle je ono!

A našla jeden italský recept, který naše domácí koblížky připomínal. Těsto bylo trochu jiné a měly se smažit mnohem menší kousky, které se pak plnily vanilkovým krémem. Ale zaujalo mě, že z těsta se neválela placka. Jen se vzal kousek vykynutého těsta, vytvaroval do kuličky a nechal ještě chvíli kynout. Před smažením jej pak prsty jen trochu na plocho zmáčknete a šup s ním do horkého oleje. Tak jsem to zkusila. Výsledek? Ty nejnadýchanější domácí koblížky pod sluncem!

Domácí koblížky zvládnete i vy! foto: Jitka Lubojacká

Na domácí koblížky (cca 28 ks) potřebujete:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 40 g cukru
  • 50 g másla
  • 4 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • 25 g droždí
  • cca 220 ml vlažného mléka
  • citronovou kůru
  • sůl
  • marmeládu dle chuti, nejlepší je domácí meruňková nebo jahodová či malinová

Postup:

Na mouku rozdrobte droždí, posypte trochou cukru, zakápněte asi třemi lžícemi vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky, vlažné mléko, povolené máslo, sůl, citronovou kůru a rum. Ten je důležitý, koblížky pak nebudou tolik do sebe sát tuk při smažení. Zadělejte hladké těsto a nechte ho přibližně hodinu na teple kynout. Z vykynutého těsta pak ukrajujte kousky, každý asi 40 g, vytvarujte kuličku a nechte ji ještě chvíli kynout. Každou před smažením pak trochu zmáčkněte a hned vkládejte do vyšší vrstvy rozpáleného oleje. Po chvilce opatrně otočte, osmažte z druhé strany a odkládejte na ubrousek. Vychladlé pak naplňte marmeládou za pomoci plničky. Pocukrujte a ty nejnadýchanější domácí koblížky můžete servírovat.





Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související