Pečeme na masopust: Štědrý závin

foto: Iva Trhoňová

Pokud hledáte nějaký originální recept na dobrotu, kterou můžete nabídnou hostům o masopustu, tady je. Jde o naprosto osvědčený recept na štědrý závin, který si zamilujete a určitě si jej upečete i během roku.

Autorkou receptu je Iva Trhoňová, která o pečení sladkých i slaných dobrot napsala už několik úspěšných kuchařek. Práce s těstem je pro ni především terapií a relaxem a tak nás zajímalo, zda podle jejích receptů zvládne péct i úplný začátečník. „Pokaždé sepisuji recept tak, aby vyšel. Snažím se, aby byl vždy zárukou úspěchu, aby podle něj pečivo upekl opravdu každý. Mám recepty od těch nejjednodušších, podle kterých upeče i šikovné dítě, až po ty složitější. Ale vždy jsou to recepty realizovatelné, z běžně dostupných surovin,“ říká Iva Trhoňová. Na surovinách ale nešetřete, výslednou chuť ovlivňují zcela zásadně. Iva například nikdy nedává margarín. „Raději přidám kousek voňavého másla nebo domácího sádla. Do obyčejného, klasického pečiva stačí tuku opravdu kousek a už je to na chuti i kvalitě střídy poznat. Stejně tak se snažím používat méně cukru, protože často sladíme zbytečně mnoho. Vždycky se dá případně pečivo ještě pocukrovat před podáváním na stůl,“ radí zkušená pekařka.

Suroviny na štědrý závin (2 kusy)
Těsto:

  • 190-210 g vody
  • 1 žloutek
  • 80 g změklého sádla
  • 60 g cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 rovné lžičky soli
  • 15-18 g čerstvého droždí

Náplň maková:

  • 150 g mletého máku
  • 150 g mléka
  • 40-50 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • mletá skořice
  • strouhaná citronová kůra
  • trocha strouhaných piškotů (je-li nutné zahuštění)

Mák vsypeme do vařícího mléka a za stálého míchání chvíli povaříme. Do prochladlého pak vmícháme zbytek surovin.

Náplň ořechová:

  • 150 g mletých ořechů
  • 120 g mléka
  • 80 g cukru
  • 1 lžíce rumu
  • možno i lžíci pikantní marmelády

Ořechy vsypeme do vařícího mléka a za stálého míchání necháme chvíli propařit. Do vychladnutých pak vmísíme zbytek surovin.

Náplň tvarohová:

  • 150 g měkkého tvarohu (z vaničky)
  • 2 vanilkové cukry
  • 1-2 lžičky pudinku bez vaření
  • možno přidat i rozinky

Vše spolu jen promícháme.

Navíc

  • povidla
  • vejce na potření závinu před pečením

Postup:

Pomocí domácí pekárny

Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Ručně nebo robotem

Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.

Vykynuté těsto 

Poté těsto vytáhneme na stůl, rozdělíme na poloviny a z každé vytvarujeme štědrý závin. Těsto rozválíme na obdélníkový plát, půlku potřeme náplní ořechovou, druhou polovinu náplní makovou. Závin svinujeme z obou stran ke středu – zavineme zvlášť makovou část a zvlášť ořechovou. 

Mezi ruličkami necháme asi 2 cm mezeru a závin přeneseme na plech s pečícím papírem. Stejně vytvarujeme i druhý štědrý závin, který uložíme na plech vedle toho prvního. Mezeru mezi oběma roličkami každého závinu můžeme potřít povidly a na ně naneseme tvarohovou náplň. 

Štědré záviny necháme dobře vykynout (30-45 minut), potřeme je rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě do červena (190°C / 25-35 minut). 

Po úplném vychladnutí pocukrujeme, nakrájíme na plátky a můžeme podávat na stůl.

Iva Trhoňová
Je autorkou čtyř kuchařek: Ruce v mouce, Hrátky s těstem, Upečeno s láskou a Kouzlo domácí pekárny. Najdete v nich recepty na kváskový chléb a pečivo, chleby s droždím, bagety, rohlíky, dalamánky, tyčky a pizzy stejně jako na kynuté sladkosti. A to nejen na ty české, tradiční, ale i na typické zahraniční pečivo.

zdroj: Albatrosmedia

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související