Pečeme na Vánoce: Vánočka podle Ivety Fabešové

foto: Albatros Media

Vánočka na vánoční stůl patří neodmyslitelně. A pokud chcete, aby se vám opravdu povedla, zkuste zaručený recept podle jedné z našich nejlepších cukrářek Ivety Fabešové.

„Pletení vánočky ze šesti pramenů mi vždy přišlo jednodušší, tvrdí Iveta Fabešová, „protože vánočka
je oproti pletení z devíti pramenů v jednom celku. „Dá se tedy pevněji utáhnout, nepadá nikam do stran, nemusí se ze všech stran přidržovat špejlemi a krásně drží. „Začínám vždy tím, že zvážím celou hmotu těsta a přesně ji rozdělím na šest dílů, doporučuje zkušená cukrářka.“ Jakmile má prameny připravené, dá tři vlevo a tři vpravo a nahoře prameny spojí dohromady. Je dobré v místě spoje prameny zatížit například hrnečkem s vodou. Prameny se pak nebudou během pletení kroutit a zůstanou hezky na svém místě.

Pleteme s Ivetou

Levou rukou chytneme pravý vnější pramen. Naopak pravou rukou chytneme levý vnější pramen. Obě ruce zvedneme nahoru a překřížíme. Nahoře dáme ruce od sebe a prameny se tak překříží.

Pravou ruku teď dáme dolů, dovnitř k levým pramenům a pramen položíme. Pravou rukou přehmátneme na vnější levý pramen a zvedneme ho. Naopak levou ruku dáme dolů, dovnitř k dvěma pravým pramenům a opět pramen položíme. Levou rukou přehmátneme na vnější pravý pramen a zvedneme ho. A teď už se to celé znovu opakuje až do konce. Konečky pramenů zahneme dolů pod vánočku.

A jak zadělat to správné těsto?

Vánočka podle cukrářky Ivety Fabešové

Těsto:

  • 30 g droždí
  • 75 g cukru krupice
  • 500 g polohrubé mouky
  • 6 g soli
  • kůra z 1 citrónu
  • 2 žloutky
  • 180 g vlažného mléka
  • 50 g hrozinek
  • 30 g mandlí
  • 100 g rozpuštěného a vychladlého másla
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

Začneme kváskem. Do mísy dáme droždí, přidáme trochu cukru, poprášíme moukou a přidáme lžíci vlažného mléka. Necháme na teplém místě asi 15 minut, dokud kvásek nevzejde. Do druhé mísy nasypeme zbytek cukru a mouky, sůl, kůru, žloutky, a poté vzešlý kvásek. Postupně přilijeme zbylé mléko
a promícháme vše v těsto. Nakonec přidáme hrozinky, mandle a máslo.

Těsto dobře vypracujeme a necháme na teplém místě asi 2 hodiny kynout. Musí zdvojnásobit svůj objem. Jakmile je těsto nakynuté, rozdělíme ho na šest stejných dílů. Připravené díly vyválíme na stejně dlouhé prameny. Vánočku zamotáme dle návodu. Upletenou vánočku dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi půl hodiny kynout.

Vánočku potřeme vejcem, vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme zhruba 45 minut. Upečenou vánočku necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Vše sváteční

Iveta Fabešová nedávno vydala naprosto unikátní kuchařku „Vše sváteční“, inspirovanou slavnou Marií Janků-Sandtnerovou. Najdete v něm spoustu skvělých receptů, které všechny osobně vyzkoušela. „Dala jsem do knihy kus sebe a recepty upravila tak, jak si myslím, že by moderní pečení mělo vypadat. Uvědomila jsem si, že nejdůležitější je paní Sandtnerovou ctít a zároveň jí skrz sebe dovolit vstoupit do dnešní doby, kdy se cukrařina posunula a máme spoustu možností, jak z obyčejného zákusku vykouzlit dezert, z něhož se bude tajit dech,“ svěřila se nám Iveta Fabešová.

A bez čeho si své Vánoce nedovede představit? „Miluju medové trubičky. Byla to naše rodinná vánoční tradice, kdy jsme je motali na vařečku ihned po upečení, než úplně vychladly. Jsem velkým milovníkem Vánoc a každý rok si je s dětmi opravdu užiju. Doma nejíme kapra, ale máme alespoň pečenou rybu, abychom dodrželi tradice,“ vyznává se Iveta ze svého vztahu k nejkrásnějším svátkům roku.

zdroj: Albatros Media

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související