Pečení na Halloween: Dýňová buchta s mandlemi

foto: Jitka Lubojacká

Co si upéct na Halloween? Dýňová buchta je k tomu jako stvořená. Její obrovskou výhodou je, že je hned hotová a téměř bez práce. Recept je tak jednoduchý, že si k její přípravě klidně přizvěte i děti. Bude je to bavit.

Dýně jsou teď všude a hodí se i na přípravu dezertů. Skvělá je z nich samozřejmě i polévka, můžeme je také zapékat jako hlavní jídlo. Dýně jsou obecně nízkokalorické, zhruba 250 g čerstvé dýně obsahuje jen 49 kcal (z až 94 % ji tvoří voda), takže jsou vhodné i při redukční dietě. Vynikají především obsahem betakarotenu a vitaminu A, ale najdeme v nich i mnoho dalších vitaminů a minerálů.

Jeden šálek dýně (245 gramů) obsahuje: 0,2 g tuku, 2 g bílkovin, 12 g sacharidů, 3 g vlákniny, 245 % doporučené denní dávky (DDD) vitaminu A, 19 % DDD vitaminu C, 16 % DDD draslíku, 11 % DDD mědi, 11 % DDD manganu, 11 % DDD vitaminu B2, 10 % DDD vitaminu E, 8 % DDD železa a kromě toho i malé množství hořčíku, fosforu, zinku a vitaminů skupiny B. Dýně je také jedním z nejlepších zdrojů luteinu a zeaxantinu, dvou látek spojených s nižším rizikem degenerativních změn způsobených věkem.

A jak už jsme zmínili, hodí se i na přípravu sladkých dobrot.

Dýňová buchta s mandlemi

Na přípravu tohoto dezertu budete potřebovat jen pár ingrediencí a trochu času. Je opravdu rychle hotový a zvládne ho úplně každý.

Potřebujete: 1 malou dýni, 4 celá vejce, půl hrnku cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek nastrouhaných neloupaných mandlí, půl hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, lžičku perníkového koření.

Postup: Dýni rozřízněte, vydlabejte, oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte ostatní ingredience a důkladně promíchejte. Nalijte do pekáčku nebo dortové či bábovkové formy a upečte cca 35 minut na 180 -200 stupňů podle typu trouby. Hotovou vychladlou buchtu pomažte utřeným tvarohem nebo zakysanou smetanou. Velmi dobré je i mascarpone smíchané s ušlehanou smetanou. Posypte podrcenými mandlemi. Pokud dáte těsto do dortové formy, můžete ho po upečení a vychladnutí rozříznout na dvakrát jako dort a naplnit krémem.

Stejný recept můžete využít, když místo dýně dáte jablka a místo mandlí vlašské ořechy. A pokud zaměníte dýni za mrkev, máte skvělý mrkvový dort.

Zdroj: healthline.com, www.medicalnewstoday.com, www.bbcgoodfood.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související