Skoro každý o ní slyšel, ale kdo ji zařadil do svého běžného jídelníčku? Quinoa si stále nese punc cizokrajné suroviny, kterou se zdráháme používat. Ke své vlastní škodě. Je totiž skvělá pro sportovce, celiaky, diabetiky i jako součást vyváženého stravování pro všechny.
Ač bývá označována za obilovinu, řadí se quinoa neboli merlík čilský do čeledi laskavcovitých a jedná se o tzv. pseudoobilovinu. Tedy rostlinu, která se využívá podobně jako další obiloviny, ale botanicky k nim nepatří. Domovem quinoy je Jižní Amerika, na horských plošinách a v kopcovitých údolích And ji Inkové pěstovali již před 5000 lety. Její název je odvozen od indiánského slova kinwa, což v překladu znamená matka-zrno. Dnešní název této plodiny pochází ze španělštiny, Španělé kolonizující indiánská území si název jednoduše přizpůsobili svému jazyku.
Zrna plná bílkovin a minerálů
Díky velkému množství bílkovin, hořčíku, esenciálních aminokyselin, vitamínu B2 a E, železu, vápníku, fosforu, draslíku, mědi, manganu, zinku, vláknině a lysinu, je quinoa ideální a lehce stravitelnou potravinou. Má významné množství rozpustné i nerozpustné vlákniny, což prospívá lidem s trávicími problémy. Podporuje i regeneraci svalové tkáně po výkonu, protože obsahuje velké množství lysinu – aminokyseliny zodpovědné za hojení bolestivých svalů po intenzivním cvičení. Což věděli dobře právě Inkové a krmili s ní v hojném množství své válečníky. „Quinoa zasytí a energie z ní získaná se uvolňuje postupně, proto je vhodná jako jídlo před sportovním výkonem vytrvalostního charakteru. Ideální je i pro vegany a vegetariány, protože je rostlinným zdrojem všech 9 esenciálních aminokyselin,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl a osobní trenér.
Jak ji využít?
Quinoa je přirozeně bezlepková, tedy vhodná i pro celiaky. A díky pozvolnému vstřebávání je vhodným zdrojem komplexních sacharidů pro diabetiky. Existuje mnoho různých druhů quinoy, nejznámější jsou tři – bílá, červená a černá. Liší se především barvou, vůní a chutí, výživová hodnota je u všech podobná. U nás se nejčastěji prodává bílá a červená.
Má příjemnou strukturu a vcelku neutrální chuť, v kuchyni má tedy všestranné použití – nasladko i naslano. Můžete ji přidat do ovocných i zeleninových salátů, zapéct se zeleninou, masem i sýrem, uvařit z ní kaši nebo nákyp… Skvělé jsou z quinoy karbanátky nebo smažené placičky, do kterých můžete přidat různé druhy zeleniny, masa či sýrů. Nebo zkuste tento jednoduchý salát. Pro seznámení se s touto skvělou superpotravinou je ideální.
Zeleninový salát s quinoou (4 porce)
- 60 g quinoy bílé
- 60 g quinoy červené
- 250 g směsi listových salátů
- 60 g mrkve
- 60 g cibulky
- 60 g řapíkatého celeru
- 60 g červené papriky
- 1 citron
- olivový olej
- sůl, pepř
- cukr podle chuti
Postup:
Quinou spařte a uvařte podle návodu na obalu. Propláchněte studenou vodou a nechte vychladit. Do mísy dejte směs listových salátů, drobně nakrájenou zeleninu a quinou. Připravte si zálivku z vody, soli, cukru, olivového oleje a citronové šťávy. Salát promícháme s nálevem a podávejte jako lehký oběd nebo večeři.
Zdroj: healthline.com, BBC Good Food, www.menugold.cz