Recept týdne: Pečený chřest s citronem a parmazánem

foto: Unsplash

Jednodušší už to být nemůže. Pokud milujete chřest, jehož sezona ještě nekončí, rozhodně vyzkoušejte tento recept. Jeho lahodnost vás doslova nadchne.

Jak poznáte, že je chřest opravdu čerstvý?

Pokud si na chřestu chcete pochutnat, je třeba si přinést domu z obchodu nebo raději od pěstitele opravdu čerstvý. Ten bílý poznáte tak, že při ohnutí křupne a mezi prsty vrže. Zelený musí už na pohled působit svěže, nesmí mít svěšené hlavičky a na řezu by neměl být černý nebo dokonce plesnivý. A také by neměl pružit.

Chřest nevydrží dlouho v kondici, pěstitelé doporučují jíst ho nejdéle 48 hodin od sklizně. Díky vysokému obsahu vody stonky chřestu rychle ztrácí čerstvost, dřevnatí a na řezu plesniví. Takže pokud se ptáte, jak chřest skladovat, odpověď zní, raději nijak. A když už to musí být, tak zabalený do vlhké utěrky a v lednici, ale maximálně do druhého dne.

Bílý nebo zelený?

Rozdíl mezi nimi je v tom, že bílý chřest je po celou dobu růstu schovaný v zemi. Zelený nechají pěstitelé vyrůst nad zem, tak se na světle zbarví do zelena. Chuťově se také liší, bílý je jemnější a bohatší na vitaminy, proto je také více ceněný. Čerstvý stačí jen pár minut povařit a hned ho můžete podávat. Ze staršího bílého i zeleného chřestu můžete připravit báječnou polévku. Slupky nevyhazujte, ale povařte je s kousky další zeleniny (celer, mrkev, petržel atd.) na vývar.

Lahodná chuť chřestu vynikne v kombinaci se šunkou, teplou holandskou omáčkou, máslem a vařenými brambory. To je klasika, ale skvělých úprav se nabízí mnohem víc.

V chřestu, kterému se také někdy přezdívá čistička ledvin, najdete především vitaminy skupiny B, C a E, kyselinu listovou, ale i řadu stopových prvků jako draslík a zinek. Je samozřejmě bohatý na vlákninu a tedy vhodný i při redukčních dietách.

Pečený chřest s parmazánem

Potřebujete: na osobu 4 stonky pěkného čerstvého bílého chřestu nebo 6 kusů zeleného, olivový olej, parmazán, citronovou šťávu, sůl a čerstvě namletý pepř, 1 bio citron

Postup: očištěný chřest oloupejte (jen ten bílý, zelený se neloupe), rozložte na alobal a potřete olejem. Citron nakrájejte na plátky a přidejte k chřestu. Dodá mu lehce pikantní a lahodnou chuť. Vložte do vyhřáté trouby a pečte patnáct minut. Na zkus upečený chřest pokapejte citronovou šťávou, osolte, opepřete a posypejte nastrouhaným sýrem. Vložte do trouby na cca minutu pod gril a podávejte jako lehkou večeři nebo jako přílohu.

Zdroj: gesundheit.de, www.suedtirol.info

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související