Recept týdne: zeleninový krém s bylinkami a chilli

Talíř plný vůní i vitaminů
foto: Monika Grabkowska

Zima se stále nehodlá tak úplně vzdát, takže talíř horké polévky určitě přijde vhod.

Zeleninový krém má tu výhodu, že potěší úplně všechny. Od malých dětí (pro ně samozřejmě vynecháte chilli a pepř), přes puberťáka, co je zrovna vegetarián, až po sestru, která zrovna drží dietu. Navíc, když ho připravíte poctivým způsobem, smlsnete si, a navíc do těla dostanete slušnou dávku vitaminů i minerálů. A když dáte dostatek zeleniny, nemusíte přidávat mouku, takže máte skvělé bezlepkové jídlo, bez smetany (nebo se sójovou) i veganské. Polévku lze připravit z různých druhů zeleniny nebo jen z jedné, postup je pokaždé stejný. Klidně měňte i poměr jednotlivých druhů, pokaždé tak dostanete jinou novou chuť. Stejně tak můžete experimentovat s bylinkami, které ale vždy používejte čerstvé, podle sezony. Jednou dáte řeřichu (teď na jaře skvělý zdroj vitaminů), podruhé petrželku, pak třeba oregano…. Vyzkoušejte různé kombinace chutí. Já osobně například miluju mrkvový krém s bazalkou. Zkuste a napište mi do redakce, jak vám chutnal.

Na zeleninový krém s bylinkami a chilli potřebujete:

  • 700 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, dýně)
  • 1,5 l zeleninového vývaru nebo vody
  • sůl, pepř
  • 1-2 chilli papričky
  • 100 ml smetany
  • 100 g másla
  • bylinky dle chuti a sezony

Postup:

Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kostky. Osmahněte ji na másle a když je dobře opečená, přidejte chilli a zalijte vývarem. Pokud nemáte dobrý domácí, použijte vodu. Vývar z kostky nepoužívejte, kazí jemnou chuť zeleniny. Vařte asi 20 minut, než zelenina změkne. Pak polévku ponorným mixérem rozmixujte do hladka a už nevařte. Přidejte bylinky, smetanu a ihned podávejte, například s čerstvým pečivem.


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související