Seriál sezonní suroviny: Brambory a netradiční recept

Delikátní bramborový krém s jogurtem
Bramborová kaše
foto: archiv redakce

Bramboráky, bramborová kaše i knedlíky, polévka… A samozřejmě salát! Co by byla česká kuchyně bez brambor.

Jsou pro nás mnohem víc než jen obyčejná potravina. Mnozí z nás s nimi máme spojené zážitky z dětství – babiččiny bramborové placky s povidly, první hranolky z mekáče a co teprve na táboře brambory pečené v popelu…

Už po staletí tradiční česká plodina, je neuvěřitelně univerzální a nedílnou součástí našeho jídelníčku. Navíc jsou brambory i zdraví prospěšné, a to díky obsaženým minerálním látkám a vitamínům. Mají v sobě až 80 % vody, ale také obsahují sacharidy, bílkoviny, vápník, železo, hořčík, draslík, fosfor, selen, zinek, měď, sodík, mangan, vitamin A, B, C, K, cholin, betain, lutein, betakaroten.

foto: archiv redakce

Nejlepší jsou samozřejmě ty ranné, jen tak s máslem a solí, ale na talíř je můžeme dostat v mnoha podobách. Dobré jsou i šťouchané s cibulkou nebo jako kaše ochucená hráškem (klidně půl na půl, někdy zkuste), strouhaným sýrem, pórkem či česnekem.  Nebo otestujte i méně tradiční recept, který vás překvapí svou jemnou chutí. Masožrouti si mohou tento delikátní krém ozdobit vyškvařenou slaninou, ale není to nutné. Velmi dobře chutná i takto.

Pórek s brambory a jogurtem 

Budete potřebovat:

  • lžíci másla
  • 1 ks pórku
  • 10 ks brambor
  • 100 ml vývaru
  • sůl, pepř
  • 1 jogurt

Postup:

Pro přípravu hladkého krému nejprve poduste na másle pórek nakrájený na kolečka, poté přidejte brambory nakrájené na kostičky. Přilijte teplý vývar, sůl a pepř a asi 15 minut povařte. Přidejte jogurt a rozmixujte ponorným mixérem. Krém servírujte na hlubokém talíři ozdobený lžičkou jogurtu a petrželkou a hojně opepřete.

Další skvělé netradiční recepty

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související