Bramboráky, bramborová kaše i knedlíky, polévka… A samozřejmě salát! Co by byla česká kuchyně bez brambor.
Jsou pro nás mnohem víc než jen obyčejná potravina. Mnozí z nás s nimi máme spojené zážitky z dětství – babiččiny bramborové placky s povidly, první hranolky z mekáče a co teprve na táboře brambory pečené v popelu…
Už po staletí tradiční česká plodina, je neuvěřitelně univerzální a nedílnou součástí našeho jídelníčku. Navíc jsou brambory i zdraví prospěšné, a to díky obsaženým minerálním látkám a vitamínům. Mají v sobě až 80 % vody, ale také obsahují sacharidy, bílkoviny, vápník, železo, hořčík, draslík, fosfor, selen, zinek, měď, sodík, mangan, vitamin A, B, C, K, cholin, betain, lutein, betakaroten.
Nejlepší jsou samozřejmě ty ranné, jen tak s máslem a solí, ale na talíř je můžeme dostat v mnoha podobách. Dobré jsou i šťouchané s cibulkou nebo jako kaše ochucená hráškem (klidně půl na půl, někdy zkuste), strouhaným sýrem, pórkem či česnekem. Nebo otestujte i méně tradiční recept, který vás překvapí svou jemnou chutí. Masožrouti si mohou tento delikátní krém ozdobit vyškvařenou slaninou, ale není to nutné. Velmi dobře chutná i takto.
Pórek s brambory a jogurtem
Budete potřebovat:
- lžíci másla
- 1 ks pórku
- 10 ks brambor
- 100 ml vývaru
- sůl, pepř
- 1 jogurt
Postup:
Pro přípravu hladkého krému nejprve poduste na másle pórek nakrájený na kolečka, poté přidejte brambory nakrájené na kostičky. Přilijte teplý vývar, sůl a pepř a asi 15 minut povařte. Přidejte jogurt a rozmixujte ponorným mixérem. Krém servírujte na hlubokém talíři ozdobený lžičkou jogurtu a petrželkou a hojně opepřete.
Další skvělé netradiční recepty