Sezona jahod začíná. Upečte si skořicový koláč se šlehačkou

foto: Babiččina volba

Červen už je na dohled a s ním přichází i sladká sezona jahod. Také se těšíte? V obchodech se červené košíčky objevují už nyní, takže je na čase popřemýšlet, jak je nejlépe připravit. Skořicový koláč s jahodami nemá chybu.

Slunečné a teplé dny přímo vybízejí k pobytu v přírodě. Což takhle vyrazit na piknik? Značka: Dobroty s sebou! A sladká tečka musí být, takže si připravte jednoduchý, nadýchaný koláč, který potěší děti i dospělé. Jahody v kombinaci s chutí skořice a jemným ricottovým krémem jsou sázkou na jistotu.

Kde se vzal piknik?

První zmínky o piknicích sahají až do 18. století ve Francii. Tehdy šlo spíš o luxusní společenské události pod širým nebem, pořádané šlechtou jako vítané rozptýlení. A podávaly se samozřejmě ty nejvybranější lahůdky. Slovo piknik pochází z francouzského výrazu Pique-nique. V půlce osmnáctého století si jej z francouzštiny vypůjčil diplomat Lord Chesterfield. Jako „picnic“ popsal venkovní setkání svého nemanželského syna Philipa, jež studoval v Lipsku. Psal o něm v dopise, kde v následujících řádcích vyjádřil obavu, že synátor venku na dece spíš karbaní a popíjí, než aby s přáteli diskutoval o filozofických tématech. Takže si můžete vybrat, jak s tím vaším venkovním posezením naložíte právě vy.

Postupem času se piknik proměnil v tradici, která spojuje lidi a utužuje přátelství. Ať už si rozložíte deku na vlastní zahradě, v městském parku nebo na břehu řeky, spojí vás dobré jídlo a příjemná společnost. A nezapomeňte přibalit skořicový koláč, který se stane hvězdou každého letního setkání.


Jak na to?

Pro vytvoření nadýchaného korpusu je důležité použít ty správné ingredience. A první krok začíná u samotné mouky. Ideální je, když si vyberete mouku přímo určenou na piškotové těsto. V obchodech ji také můžete najít pod označením dortová. Vajíčka by měla před přípravou mít pokojovou teplotu, jen tak bude váš piškot správně nadýchaný.

Skořicový koláč s jahodami

Na korpus:

  • 2 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
  • 100 g hladké mouky na piškotové těsto
  • 100 g cukru krupice
  • 5 polévkových lžic oleje
  • 5 polévkových lžic vlažné vody
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku

Na krém:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g ricotty
  • jahodová marmeláda
  • čerstvé jahody

Postup krok za krokem:

Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Do mísy odvažte mouku, cukr a přidejte olej, vodu, kypřící prášek a žloutky. Vše zapracujte v hladké těsto.

Pekáč vymažte máslem a vysypte moukou. Do těsta vmíchejte vyšlehané bílky a skořici. Předehřejte troubu na 180°C, nalijte těsto do pekáče a dejte péct.

Zatímco se peče korpus, připravte si krém. Šlehačku ušlehejte do tuha a přidejte kelímek ricotty.

Vychladlý korpus namažte vrstvou marmelády, která dodá koláči sladkost a doplní tak jemně slanou chuť ricotty. Na marmeládu naneste velkou nadýchanou vrstvu krému. Ten pak dozdobte kvítky a čerstvými jahodami.

zdroj: Reflex, Babiččina volba

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související

Napsat komentář