Škola pečení, aneb cukrářem snadno a rychle: MALINOVÝ DORT

K svátku i narozeninám!
foto: Anna Tukhfatulina

Ať už má svátek kdokoli – ženy, maminky, tatínkové, Anežky či Jáchymové, dort je vždy super dárek. A pokud si myslíte, že cukrařina není nic pro vás, vyvedeme vás z omylu.

Upéct a následně nazdobit dobrý dort, není nic těžkého. Ano, mnozí cukráři vám řeknou, že piškot je na přípravu složitější než kynuté těsto, ale věřte, že z toho zbytečně dělají trochu vědu. Logicky, vždyť je to jejich živobytí…

Těžké to ale není, jen musíte dodržet pár důležitých pravidel. A hlavně pokud jste nikdy nepekli, nepouštět se od nějakých ultra složitých postupů. S následujícím receptem nebudete mít velkou práci a výsledek je prakticky zaručený, tak pojďme na to.

Na malinový dort potřebujete:

  • 5 vajec
  • 10 lžic vlažné vody
  • 25 dkg krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 1/2 kypřicího prášku
  • 1 lžičku oleje
  • špetku soli

Postup:

Vejce si vyndejte z lednice předem, při zpracování by měla mít pokojovou teplotu. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte vodu, nasypte cukr a vyšlehejte je do pěny. Když je hmota hezky hustá a hladká, začněte velmi opatrně přisypávat prosátou mouku promíchanou s kypřicím práškem. Nejlépe po lžících a stále míchejte. Do hotové jemně zamíchejte olej. Teď odložte elektrický šlehač a jen metlou vmíchejte co nejjemněji sníh. Tahle část celé přípravy je velmi důležitá, postupovat musíte opravdu zlehka, aby výsledný piškot byl nadýchaný. Hotové těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy, vložte do vyhřáté trouby na 160 stupňů a pečte cca 20-25 minut. Hotový piškot poznáte i podle toho že těsto pod prstem pruží, ale zkouška špejlí vás ujistí. Jen neotvírejte troubu zbytečně brzy, kontrola by měla přijít až ve chvíli, kdy povrch začíná růžovět a střed už není tekutý. Upečený piškot nechte zchladnout, ale úplně nejlepší je upéct si ho den předem a až pak rozkrojit a ozdobit.

Krém na dort – snadná varianta

Ušlehejte tři šlehačky, ideálně ty 40 %, oslaďte dvěma lžícemi moučkového cukru a vmíchejte jednu zakysanou smetanu. Doplňte malinami.

Krém na dort – malinový

200 g malin propasírujte přes jemné síto, smíchejte s 30 g rozpuštěné želatiny, přidejte 125 ml smetanového bílého jogurtu, 75 g moučkového cukru a velmi opatrně 350 g ušlehané smetany.

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související

Napsat komentář