Tahle dobrota má svůj domov v zemi galského kohouta, kde ji můžete koupit v každém pekařství. Upéct si ji doma ale není nic složitého. Francouzský jablečný koláč zvládne úplně každý.
Při prozkoumání několika receptů na jablečný koláč z křehkého těsta zjistíte drobné odchylky. Tak zaprvé často se dělá bez vanilkového krému, ale právě ten dodává koláči onu pověstnou jemnost, vláčnost a delikátnost. Samozřejmě vyzkoušet můžete i variantu jen s jablky, je také skvělá. Zejména pokud přidáte nahrubo nasekané ořechy. Jablek ale dejte v tomto případě víc, než je uvedené v následujícím receptu. Zhruba o třetinu.
Jak na křehké těsto?
V některých receptech se dočtete, že se musí zpracovávat výhradně rukama, v robotu to jde ale také velmi dobře. Cukr můžete, ale také nemusíte přidávat, nesladký korpus má své kouzlo. A pak je tu velké téma předpékání těsta. Mnozí cukráři tvrdí, že je nezbytné, ale jde to i bez něho. Ano, když těsto krátce (asi 8 minut) předpečete (musíte ovšem na něj dát zátěž, například fazole) a až pak dopečete s náplní, je křehčí. Ale ten rozdíl není tak zásadní, péct se dá vše naráz. Podstatné ovšem je nechat těsto před vyválením odležet alespoň dvě hodiny v ledničce. A pokud se vám při válení bude lepit, prostě ho do formy vmačkejte rukama.
Francouzský jablečný koláč s vanilkovým krémem
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 130 g másla
- špetku soli
- 1 vrchovatou lžíci cukru
- cca 25 ml studené vody
Na náplň:
- 600 g oloupaných jablek bez jádřinců
- citronovou šťávu z půlky citronu
- 30 g cukru
- vanilkový cukr
- 200 ml smetany ke šlehání (33%)
- 3 žloutky
- vanilkový lusk nebo vanilkovou tresť
- 1 lžičku vanilkového pudinkového prášku
- 1 lžíci meruňkového džemu
Postup:
Nejprve si připravte těsto. Máslo pokojové teploty do mouky rozkrájejte na co nejmenší kousky, vodu přilévejte postupně. Zpracujte rukama nebo v robotu. Nejdříve se drobí, ale postupně se začne spojovat. Hotové zabalte do folie a nechte alespoň hodinu či dvě v lednici odpočívat. Oloupaná jablka, buď nakrájejte na plátky nebo jen půlky nakrojte hlubokými řezy. A hned pokapejte citronem. Do smetany rozkvedlejte žloutky, část cukru, pudinkový prášek a vanilku.
Těsto rozválejte a přesuňte na válečku do vyšší kulaté formy. Pokud se trhá, nevadí, ve formě ho znovu spojte prsty. Přesahující části odkrojte. Vlijte smetanu se žloutky, navrch jablka, posypte zbylým cukrem a hned vložte do vyhřáté trouby asi na 160 stupňů. Pečte cca 35 minut. Hned po upečení ještě horký koláč potřete meruňkovou marmeládou rozmíchanou s asi lžící vody. Jablka dochutí a vytvoří krásný lesk. Nejlepší je se šlehačkou!
Chvála jablíček
Jablka jsou dobrým zdrojem vitamínu C a díly tomu skvělým pomocníkem při podpoře imunity. Samozřejmě čím čerstvější, tím ho mají více. Kromě tohoto obsahují vitamíny A, B1, B2, B6, E, K, kyselinu listovou i menší množství vitamínu B12. Toto množství je však příliš malé na to, aby se jablka stala plnohodnotným zdrojem tohoto vitamínu. V jablíčkách je ale také mnoho minerálů, například draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, měď, fluor, jód, selen.
Díky vysokému obsahu draslíku jablka zabraňují nadměrnému ukládání vody v těle, což může být i příčinou toho, proč se nemůžeme zbavit nadbytečných kilogramů. A určitě bychom na ně neměli zapomínat ani při hubnutí. Jedno jablko obsahuje zhruba 100 kcal, což z něj činí ideální moučník nebo záchranu, pokud vás honí mlsná a nevíte, čím ji utišit.
Zdroj: everydayhealth.com, healthline.com