Škola pečení: Jak upéct ty nejlepší domácí dalamánky?

foto: Unsplash

Domácí pečivo nic nenahradí. A až si upečete tyhle skvělé domácí dalamánky, dáte nám za pravdu. Jsou jednoduché a úplně skvělé. A vyjdou o dost levněji než ty kupované.

Už jste někdy přemýšleli, kde se slovo dalamánek vlastně vzalo? Tento, v češtině trochu neobvyklý název, pochází překvapivě z francouzštiny. Z doby kolem roku 1742, kdy se v Praze během válek o rakouské dědictví usídlila francouzská vojenská posádka. Francouzi znali ze své domoviny jen bílý chléb, tomu tmavému říkali Pain d’Allemagne  tedy německý chléb. A zkomoleninou tohoto názvu vzniklo slovo dalamánky, které, jak známo, svou chutí i tvarem chleba připomínají a také se sypou kmínem nebo solí.

Jak upéct ty nejlepší domácí dalamánky?

Potřebujete: 200 g žitné mouky, 300 g hladké pšeničné nebo celozrnné mouky, 250 ml vlažné vody, 4 lžíce kvalitního například slunečnicového nebo dýňového oleje, drcený kmín, lžičku cukru, asi 20 g droždí, sůl.

Do mouky rozdrobte čerstvé droždí, zalijte asi jednou nebo dvěma lžícemi teplé vody, posypte zlehka moukou, zamíchejte na kašičku a nechte vzejít kvásek. Trvá to asi 15 minut. Pak do mouky (ne na droždí) přidejte necelou lžičku soli, špetku či dvě kmínu a zbylou vodu. Ideálně v robotu vymíchejte hladké těsto. Pokud bude moc husté, nebo se nebude chtít spojovat, přidejte ještě trochu vody. Zpracujte, posypte zlehka hladkou moukou a nechte asi 1,5 hodiny kynout. V mezičase dvakrát znovu propracujte a nechte dál kynout. Pak na pomoučeném vále odkrajujte asi 100 g kousky a z každého vytvarujte bochánek. Mělo by jich být asi 8. Posypte hrubozrnnou solí, nahoře každý můžete jemně nakrojit, aby nepraskl.

Hotové dalamánky nechte ještě asi 20 minut kynout na teplém místě a pak upečte v troubě rozpálené na cca 180 stupňů do zlatova. Trvá to asi 15 minut. Po upečení je ihned zlehka potřete slanou vodou.

Vyplatí se péct domácí pečivo?

V obchodě dnes dalamánek běžně stojí i kolem desetikoruny, záleží na velikosti a druhu.

My si dali tu práci a spočítali, kolik tyhle domácí dalamánky stály nás. Vstupní suroviny nás vyšly přibližně na 17 korun a při započítání energie spotřebované při pečení (průměrná cena 1 kWh je dnes zhruba 8,02 Kč, spotřeba průměrné trouby na hodinu pečení je cca 0,9 kWh), nám vyšlo, že jeden dalamánek (z uvedeného množství jich uděláte zhruba deset) vyjde přibližně na něco málo přes dvě koruny.

Pokud máte raději domácí housky, můžete použít úplně stejný recept, jen použijte obyčejnou bílou pšeničnou mouku. V tom případě se s cenou jedné domácí housky dostáváme na cenu kolem 1,30 Kč. Bez započítání hrubé soli či kmínu na posyp.

zdroj: cs.wikipedia.org, ceskyrozhlas.cz

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související

Napsat komentář