Škola pečení: Mrkvový dort s vlašskými ořechy

foto: Unsplash

Akorát tak sladký, ideální k nedělní kávě. Mrkvový dort s vlašskými ořechy je skvělým moučníkem, který zvládne úplně každý.

Pokud rádi pečete s dětmi, určitě zkuste tento mrkvový dort s vlašskými ořechy, nadchne vás svou chutí i velmi snadnou přípravou.

Mrkvový dort s vlašskými ořechy

Potřebujete:

  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetku soli (ideálně růžové himalájské)
  • 175 g cukru
  • 2 vejce 
  • 200 ml slunečnicového nebo jiného rostlinného oleje
  • 250 g nahrubo nastrouhané mrkve
  • 140 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů a pér celých na ozdobu
  • půlku bio citronu

Postup: Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte prosátou mouku s kypřícím práškem a olej, špetku soli, mrkev, šťávu z necelé půlky citronu a kůru z něj, vyšlehaný sníh z bílků a nakonec ořechy. Těsto vlijte do vymazané formy a pečte při 170 stupních asi 40 minut. Hotový dort nechte vychladnout. Krém připravíte ze 100 g mascarpone, 100 g krémového smetanového sýra typu philadelphia, cca 80 g moučkového cukru a zbylé šťávy s citronu. Pokud máte, můžete přidat trochu kandované pomerančové kůry. Korpus buď rozkrojte a krém natřete dovnitř a navrch, nebo jen silnější vrstvu nahoru a ozdobte ořechy, případně i jemnými proužky pomerančové bio kůry nebo mrkve.

Ořechy bychom měli jíst pravidelně

Alespoň malé množství ořechů bychom měli jíst každý den. Jsou sice poměrně kalorické, ale zároveň mají pro naše zdraví tolik benefitů, že vynechat je z jídelníčku by byl opravdu hřích. Zejména vlašské ořechy jsou v tomto směru skvělé. Obsahují významné množství bílkovin, antioxidantů, esenciálních mastných kyselin, sacharidů, vitamínů i minerálů. Konkrétně 70 % tuků – a v nich obsažené zdravé omega-3-mastné kyseliny, 18 % bílkovin, 3 % sacharidů, vitaminy E, B1 či B6, kyselinu listovou a minerály jako je hořčík, měď, zinek, vápník, draslík, železo a fosfor. Doporučená denní dávka pro zdravého člověka je zhruba kolem 30 g, což je přibližně jedna menší hrst, která představuje zhruba 920 kJ. A to není zase tak mnoho, podobné množství energie má například 100 g párků nebo taveného sýra.

zdroj: www.bbc.co.uk, www.sciencedirect.combestlife.comhealthline.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související