Pokud nechcete strávit v kuchyni dlouhé hodiny, a přesto si pochutnat, zkuste tenhle recept.
Je vážně prakticky bez práce, přesto je výsledek famózní. Pečené kuře na zelenině s brambory se hodí i pro méně zkušené kuchtíky, prakticky totiž nejde pokazit. Navíc jediné nádobí, které potřebujete, je jeden větší pekáč.
Na pečené kuře na zelenině s brambory pro 4 osoby potřebujete:
- 1 větší kuře nebo 4 stehna
- 1 kg brambor
- cca 700 g zeleniny, pokrájené na větší kusy (mrkev, dýně, paprika, květák, cuketa)
- 100 g másla
- 2 polévkové lžíce směsi nasekaných čerstvých bylinek (rozmarýn, bazalka, oregano, tymián petrželka, šalvěj)
- 5 stroužků česneku
- sůl
- olivový olej
Postup:
Kuře rozporcujte a nasolte. Z poloviny povoleného másla, dvou rozdrcených a nasekaných stroužků česneku, nasekaných bylinek (výběr nechám na vás, může být více druhů, ale klidně i jen jeden) a špetky soli vymíchejte bylinkové máslo. To vetřete pod kůži každého kousku kuřete. Větší pekáč vymažte máslem a naskládejte do něho oloupané, osolené syrové brambory, pokrájené na plátky. Navrch dejte ještě kousky másla. Na ně vložte porce kuřete, přikryjte alobalem a dejte asi na hodinu do vyhřáté trouby péct na 190 stupňů. Pak pekáč odryjte, a pod pečené kuře nasypte pokrájenou, lehce osolenou zeleninu, zbylý česnek a pokapejte olivovým olejem. Na ni dejte zpět porce kuřete a ještě zhruba 20 minut pečte až zelenina změkne a kuře zezlátne. Hotovo! Skvělý oběd či večeře pro celou rodinu se může podávat.
Další rychlé recepty: