Sladkost na víkend: Lotuskový cheesecake bez pečení. Lepší než z cukrárny

foto: Unsplash

Cheesecake už u nás zcela zdomácněl, i když jak jeho název napovídá, pochází z Anglie, respektive z New Yorku. Jeho historie je totiž docela pestrá. Mnohem důležitější ale je, že je prostě skvělý a dá se připravit v mnoha variantách.

Cheesecake bychom mohli volně přeložit jako tvarohový či smetanový koláč. Jeho základem byl vždy čerstvý sýr, ať už se dezert zapékal nebo připravoval nepečený. Jeho domovem je stará dobrá Anglie. V kuchařce z roku 1390 najdeme recept na tvarohový koláč, který kromě čerstvého sýra obsahoval i vejce.

Oblíbená pochoutka se až mnohem později dostala do Spojených států s prvními přistěhovalci z Evropy. Jeho oblíbenost zřejmě rostla, protože v roce 1730 existoval ve Philadelphii podnik zvaný „Cheesecake House“. Jeho majitelka Marthy Washington tu nabízela hned tři různé tvarohové koláče ochucené růžovou vodou a dalším kořením, z nichž jeden byl tzv. bez kůrky, tedy pečený ve formě. Další ingredience, jako je citron či vanilka se pak do cheesecaků začaly přidávat až během 19. a 20. století, kdy se postupně objevuje snad v každé kavárně v New Yorku. A rychle se stává jedním z nejpopulárnějších dezertů. Tehdy se také do základu začaly přidávat žloutky, aby směs byla ještě jemnější a delikátnější. Dnes se do většiny těchto dezertů používá jako základ jemný smetanový sýr zvaný philadelphia, shoda názvů tak zřejmě není, s ohledem na historii, zcela náhodná.



Stejně tak ale můžete připravit dobrý cheesecake z tvarohu či dokonce mascarpone. Přidávat želatinu není vždy nutné, když necháte dort dobře vychladit, drží tvar i tak. Jemná chuť smetany se dobře kombinuje s čokoládou, ovocem, oříšky, skořicí nebo dalším kořením. Stejně tak do základu můžete zvolit různé druhy sušenek.

Nepečený smetanový cheesecake s lotusek a karamelovou polevou

Potřebujete:

  • 250 g sušenek typu Lotus
  • 100 g másla
  • 400 g smetanového sýra typu philadelphia nebo tvarohu
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 plátky želatiny

Postup:

Jako první si z ledničky vyndejte máslo. Sušenky nahrubo podrťte a smíchejte s povoleným máslem. Pár si jich nechte na ozdobu. Dortovou formu vyložte pečicím papírem a na dno a okraje vmačkejte sušenkovou směs. Dejte do ledničky. Rozpuštěnou želatinu postupně ručně metličkou zamíchejte do sýra oslazeného cukrem. Pokud máte rádi výraznější chutě, přidejte špetku skořice. Směs nalijte na základ ze sušenek, zalijte karamelovou polevou a nechte ztuhnout v lednici.

JAK PŘIPRAVIT KARAMELOVOU POLEVU?

Potřebujete: 250 gramů moučkového cukru, 4 lžíce smetany

Postup: Z asi čtvrtiny cukru připravte v pánvi karamel. Cukr za stálého míchání v pánvi pomalu zahřívejte, až se zbarví do zlatohněda. Pak do něho opatrně postupně přilévejte teplou smetanu a za stálého míchání ho na mírném stupni vařte, dokud není úplně hladký. Do horké směsi přidejte zbývající cukr a vše důkladně míchejte, dokud poleva není krásně lesklá. Další možný způsob je vylít karamel na pečící papír, nechat ztuhnout a pak rozlámanými kousky dort ozdobit.

Zdroj: bbc.food, www.jonathanlordcheesecake.com, www.thoughtco.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související