Sezona jahod se právě rozbíhá a jedním s osvědčených způsobů, jak s nimi naložit je jahodová bublanina. Nejlépe ta klasická z třeného piškotového těsta. S tajným cukrářským majstrštykem.
Mnoho lidí má bublaninu spojenou především s třešněmi nebo višněmi, ale s jahodami je podle mě nejlepší. Pokud si tedy osvojíte tajný trik, aby jahody v piškotovém těstě chutnaly co nejlépe. Pak je jahodová bublanina mana nebeská, zvlášť, když ji doplníte pořádným kopcem šlehačky a vanilkové zmrzliny. Čerstvé jahody navrch tomu samozřejmě dodají ten správný říz. Tohle vážně nemá chybu, to určitě zkuste!
Ta finta spočívá v tom, že do těsta dáte před vložením do trouby jen polovinu jahod a ty zbylé navršíte až zhruba v polovině pečení nebo raději ještě později, přibližně po dvaceti minutách. A pokud si chcete tenhle moučník ještě více ozvláštnit, posypte druhou vrstvu jahod mandlovými lupínky.
Jahodová bublanina
Potřebujete:
- 175 g polohrubé mouky
- 5 vajec
- 175 g másla
- citronovou kůra z jednoho bio citronu
- lžičku prášku do pečiva
- 175 g cukru
- 1 lžíci oleje
- cca 600 g jahod plus pár na ozdobu
Postup:
Žloutky oddělte od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte asi 5 lžic studené vody a šlehejte až bude směs krásně lesklá. Přidejte olej a pak postupně zašlehávejte jemně prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem. Na závěr už jen ručně vešlehejte sníh. Směs nalijte do vymazané formy a poklaďte polovinou jahod a ihned vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečte asi 15-20 minut, přisypte zbytek jahod a dopečte. Propečenost zkontrolujte špejlí.