Sladký víkend: jahodová bublanina s cukrářským trikem navíc!

Tohle vás nadchne
foto: Pinterest

Sezona jahod se právě rozbíhá a jedním s osvědčených způsobů, jak s nimi naložit je jahodová bublanina. Nejlépe ta klasická z třeného piškotového těsta. S tajným cukrářským majstrštykem.

Mnoho lidí má bublaninu spojenou především s třešněmi nebo višněmi, ale s jahodami je podle mě nejlepší. Pokud si tedy osvojíte tajný trik, aby jahody v piškotovém těstě chutnaly co nejlépe. Pak je jahodová bublanina mana nebeská, zvlášť, když ji doplníte pořádným kopcem šlehačky a vanilkové zmrzliny. Čerstvé jahody navrch tomu samozřejmě dodají ten správný říz. Tohle vážně nemá chybu, to určitě zkuste!

Ta finta spočívá v tom, že do těsta dáte před vložením do trouby jen polovinu jahod a ty zbylé navršíte až zhruba v polovině pečení nebo raději ještě později, přibližně po dvaceti minutách. A pokud si chcete tenhle moučník ještě více ozvláštnit, posypte druhou vrstvu jahod mandlovými lupínky.

Jahodová bublanina

Potřebujete:

  • 175 g polohrubé mouky
  • 5 vajec
  • 175 g másla
  • citronovou kůra z jednoho bio citronu
  • lžičku prášku do pečiva
  • 175 g cukru
  • 1 lžíci oleje
  • cca 600 g jahod plus pár na ozdobu

Postup:

Žloutky oddělte od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte asi 5 lžic studené vody a šlehejte až bude směs krásně lesklá. Přidejte olej a pak postupně zašlehávejte jemně prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem. Na závěr už jen ručně vešlehejte sníh. Směs nalijte do vymazané formy a poklaďte polovinou jahod a ihned vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečte asi 15-20 minut, přisypte zbytek jahod a dopečte. Propečenost zkontrolujte špejlí.


Za odměnu: Jahodové košíčky s krémem z mascarpone

foto: Unsplash

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související