Navinulá chuť reveně neboli rebarbory nesedí každému, ale má své kouzlo. Mnozí z nás ale stále tápou co vlastně rebarbora je a jak ji správně připravit. Znáte křupavý crumble s rebarborou?
Reveň kadeřavá (lidově zvaná rebarbora) je druh zeleniny, který se vyznačuje nezaměnitelnou kyselou chutí. Používá se k přípravě řady nejrůznějších pokrmů, například koláčů, bublaniny, nápojů… Její výrazná sladkokyselá chuť, ale mnoho lidí mate a řadí ji k ovoci. S tím názorem se ale poměrně často setkáte například v USA, kde ji ovocem nazývají celkem běžně. Sezona rebarbory je krátká, zhruba od poloviny května do poloviny června. Později v ní totiž stoupá podíl kyseliny šťavelové a je ke konzumaci již nevhodná. I tak se ale nedoporučuje jíst nikdy zasyrova a vždy jen stonky, nikdy ne listy, ve kterých je podíl kyseliny šťavelové vysoký stále.
Co obsahuje?
Rebarbora obsahuje poměrně dost vitamínu C, ve 100 gramech najdeme 6% denní doporučené dávky, jenže ten se delším vařením ztrácí. Ve 100 gramech vařené rebarbory najdeme ale 26% denní doporučené dávky vitamínu K, a také je tato zelenina bohatým zdrojem vlákniny. Kalorická hodnota je celkem zanedbatelná, ovšem s přídavkem cukru výrazně stoupá. Za zmínku ještě stojí, že 100 g rebarbory obsahuje 15% doporučené denní dávky vápníku, 3% doporučené denní dávky draslíku a 1% doporučené denní dávky kyseliny listové. V menší míře v ní najdeme i draslík, hořčík, mangan, sodík, železo. Dále sacharidy (31,2 g), vlákninu (2 g) a bílkoviny (0,4 g).
A co si z ní upečeme?
Nejčastějším receptem je kynutý koláč s rebarborou, my ale sázíme na jinou dobrotu. Kdo by nemiloval křupavou drobenku! A crumble s rebarborou je báječnou příležitostí, jak si ji do syta užít. Příprava není složitá, rebarboru, případně i jiné ovoce, je ale dobré si připravit den předem, aby nasákly chuť koření a vína, s kterými se připravují. Pokud nemáte čerstvé ovoce, lze použít i z konzervy nebo kompot. Podává se v malých zapékacích miskách, každá porce zvlášť. Pokud byste moučník udělali ve velké misce, také to jde, ale špatně se nabírá a na talířku už nevypadá tak hezky. A pak se ještě musíte rozhodnout, zda crumble s rebarborou podávat se šlehačkou či zakysanou smetanou. My tvrdíme, že nejlepší je s crème fraîche. Tohle spojení prostě nemá konkurenci.
Křupavý crumble s rebarborou
Na 4 porce potřebujete:
- 4 řapíky rebarbory
- 1 badyán
- kousek celé skořice (asi 4 cm)
- 2 hřebíčky
- 3 lžíce cukru (třtinový je nejlepší)
- 4 lžíce sherry nebo portského vína
Na drobenku:
- 80 g másla
- 100 g cukru (krystal nebo třtinový)
- 100 g hrubé mouky
foto: Unsplash
Postup:
Rebarboru omyjte a nakrájejte na kousky cca 2 cm dlouhé. Loupat ji nemusíte, slupka při marinování krásně změkne.
Nakrájené kousky rebarbory vložte do kastrůlku, posypte cukrem, zalijte vínem a přidejte koření. Na mírném ohni nechte projít varem, zhruba po minutě odstavte. Nechte zchladnout, dejte do lednice a přes noc nechte marinovat.
Druhý den si připravte drobenku, misky vymažte máslem, vložte rebarboru s vínem, koření odstraňte. Zasypte drobenkou, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte do zezlátnutí drobenky. Šťáva z rebarbory a vína krásně zhoustne. Před podáváním nechte krátce vychladnout, crumble se jí nejlépe teplý nebo vlažný.
Zdroj: hollandandbarrett.com, healthline.com, nutrition-and-you.com