Miluju moučníky, které vás hned napoprvé ohromí. Chutí, vůní… A tahle bábovka k nim rozhodně patří.
Receptů na bábovky existuje strašně moc. V celém Rakousko – Uhersku patřila k oblíbeným nedělním moučníkům, a tak není divu, že se vymýšleli různé varianty. Tuhle jsme kdysi našla v sešitě po prababičce, která jako mladá sloužila ve Vídni v rodině jednoho oficíra. Měla jí prý od kuchařky, které pocházela z Jižního Tyrolska. Zkusila sem jí a je opravdu božská. Jen potřebujete bio pomeranč, který není snadné vždy sehnat. Doporučuji zapátrat na internetu, největší nabídka je online. Pak už je recept velmi snadný.
Šlehaná bábovka s mandlemi a pomerančovou kúrou
Potřebujete:
- 1 bio pomeranč
- 200 g másla
- 185 g cukru krystal
- 1 vanilkový lusk
- 3 vejce
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- půl šálku mandlí
- lžička rumu
Postup:
Jako první oškrábejte nebo nastrouhejte pomerančovou kůru. Dejte pozor, ať tam není ta bílá část, je hořká. Prosypte ji asi lžící cukru krystal, přidejte rum a nechte stranou. Oddělte žloutky od bílků. Jako první ušlehejte pevný sníh. Pak do žloutků postupně zašlehávejte cukr smíchaný s vanilkovými semínky, až je směs hezky hladká a napěněná. Postupně zašlehejte prosátou mouku, šťávu z pomeranče a přidejte jemně namleté mandle. Na závěr jemně vmíchejte pomerančovou kůru a sníh. Těsto nalijte do vymazané formy a pečte na cca 175 stupňů asi 40 minut. Skvěle chutná se šlehačkou.
Pomeranče: prospívají zraku, ledvinám, srdci i imunitě
