Šlehaná bábovka s mandlemi a pomerančovou kůrou

Provoní celý byt
šlehaná bábovka
foto: Unsplash

Miluju moučníky, které vás hned napoprvé ohromí. Chutí, vůní… A tahle bábovka k nim rozhodně patří.

Receptů na bábovky existuje strašně moc. V celém Rakousko – Uhersku patřila k oblíbeným nedělním moučníkům, a tak není divu, že se vymýšleli různé varianty. Tuhle jsme kdysi našla v sešitě po prababičce, která jako mladá sloužila ve Vídni v rodině jednoho oficíra. Měla jí prý od kuchařky, které pocházela z Jižního Tyrolska. Zkusila sem jí a je opravdu božská. Jen potřebujete bio pomeranč, který není snadné vždy sehnat. Doporučuji zapátrat na internetu, největší nabídka je online. Pak už je recept velmi snadný.

Šlehaná bábovka s mandlemi a pomerančovou kúrou

Potřebujete:

  • 1 bio pomeranč
  • 200 g másla
  • 185 g cukru krystal
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • půl šálku mandlí
  • lžička rumu

Postup:

Jako první oškrábejte nebo nastrouhejte pomerančovou kůru. Dejte pozor, ať tam není ta bílá část, je hořká. Prosypte ji asi lžící cukru krystal, přidejte rum a nechte stranou. Oddělte žloutky od bílků. Jako první ušlehejte pevný sníh. Pak do žloutků postupně zašlehávejte cukr smíchaný s vanilkovými semínky, až je směs hezky hladká a napěněná. Postupně zašlehejte prosátou mouku, šťávu z pomeranče a přidejte jemně namleté mandle. Na závěr jemně vmíchejte pomerančovou kůru a sníh. Těsto nalijte do vymazané formy a pečte na cca 175 stupňů asi 40 minut. Skvěle chutná se šlehačkou.

Pomeranče: prospívají zraku, ledvinám, srdci i imunitě

Pomeranče
foto: archiv redakce

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související