Tušíte, jak správně připravit polentu?

foto: Unsplash

Není to v našich končinách zrovna oblíbená surovina, když ji ale někde ochutnáme, říkáme si, že je vlastně moc dobrá. A proč si ji doma neděláme častěji… Polentu milují zejména Italové, ale hodně se jí i ve Francii. A troufám si tvrdit, že jejich způsob přípravy je o dost rafinovanější.

Než začnete, přečtěte si na balíčku dobře návod, některé kukuřičné krupice jsou předem upravené párou a doba tepelné úpravy je pak výrazně kratší. Raději se ale vyhněte těm označeným jako instantní, nechutnají tak dobře. Hotovou polentu můžete nechat ztuhnout, nakrájet ji na plátky, posypat sýrem a nechat zapéct pod grilem, pokapanou olivovým olejem. Je to skvělá příloha k masu i uzeninám, nebo jen tak k vínu. V tom případě ale volte nějaký výraznější sýr, například gruyére. Grilováním se na měkké polentě vytvoří křupavá krusta a je to mňam!

Jak na to?

V kastrůlku přiveďte vodu k varu, přidejte olivový olej a hrubší sůl. Za stálého míchání přisypávejte postupně polentu. Stále míchejte na mírném stupni a provářejte asi 15 minut (podle druhu kukuřičné krupice), dokud směs neztuhne. Pak ji rozprostřete na plech nebo do dortové formy či formy na biskupský chlebíček. Fe Francii polentu nejčastěji dávají do plátěného ubrousku a ten svážou do uzlíku. Nechají polentu asi půl hodinky zchladnout, pak ubrousek rozbalí, polentu nakrájí na proužky či klínky a použijí dle potřeby. Podávají ji jako přílohu k masitým i zeleninovým jídlům, ale využívají ji také jako základ slaných koláčů. Nakrájenou na malé kostičky ji přidávají i do polévek. Skvělá je ovšem i takto.

Vyzkoušejte grilovanou polentu s žampiony a klobásou

Jídlo, které je hotové za 15 minut vás překvapí skvělou kombinací chutí. Potřebovat budete připravené plátky polenty, 100 g sýra (např. ementál), 4 masité kořeněné klobásy, 300 g žampionů, 30 g másla, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř a pár lístků petrželky nebo bazalky.

Plátky polenty pokapejte olejem, obložte plátky sýra. Klobásy ogrilujte nebo opečte na pánvi. Žampiony očistěte, nakrájejte na čtvrtky a opražte na másle, stačí cca 5 minut. Ke konci posypte bylinkami. Mezitím pod grilem opražte plátky polenty. Pak vše naservírujte na jeden talíř a ihned poddávejte.



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související