Máte rádi vafle? Jak by ne, polité javorovým sirupem, nebo ozdobené čerstvým ovocem jsou skvělé. Jejich příprava je snadná, ale kde se vlastně vzaly a kdo je naučil jíst Američany?
Pečené koláčky, podávané na sladko i na slano, jsou známé už ze starověkého Řecka. K podobným druhům pečiva lze přiřadit i zdobené oplatky, připravované katolickou církví ve středověké Evropě, známé jako hostie. Pekly se na otevřeném ohni mezi dvěma železnými pláty, připevněnými na dlouhých rukojetích. V podobě jak známe vafle dnes, připravené z mouky a vody, respektive mléka a poté i z vajec, je začali připravovat v Belgii a Nizozemsku. Traduje se, že aby se rozeznalo, odkud které vafle pocházejí, přešli holandští výrobci na pravoúhlé pečicí pláty místo původních kruhových. Že dnes jsou nejpopulárnější vafle ve tvaru srdce, to už je zase jiná písnička…
Americké vafle
V USA tak populární dezert se za oceán dostal s prvními přistěhovalci už v roce 1620. Vaflovou horečku má prý na svědomí i prezident Thomas Jefferson, který v roce 1789 nechal do Ameriky dovézt první luxusní francouzský vaflovač s dlouhou rukojetí.
O 80 let později 24. srpna 1869 si holandský přistěhovalec Cornelius Swarthout nechal vaflovač patentovat. A tento den se v USA nyní každoročně slaví jako Národní den vaflí. Pro zajímavost – Mezinárodní den vaflí bude už za chvilku – 25. března. A byli to samozřejmě Američané, kdo tuhle pochoutku začal polévat javorovým sirupem, důvod byl ovšem ryze prozaický. Javorový sirup byl kdysi v USA dostupnější a levnější než cukr. Dostali jste na tuhle dobrůtku chuť? vyzkoušet může hned dva osvědčené recepty.
Bruselské vafle
Potřebujete:
180 g másla
2 vejce
250 g hladké mouky
150 ml mléka
vanilkový extrakt nebo semínka z půlky vanilkového lusku
Na ozdobu:
čerstvé ovoce
agávový nebo javorový sirup
moučkový cukr
jogurt nebo šlehačka
Postup: Rozpusťte máslo a v míse smíchejte mouku a cukr. Smíchejte, přidejte vanilkový extrakt či vanilková semínka, mléko a žloutky. Směs vyšlehejte na hladké těsto. Z bílků vyšlehejte sníh a postupně jej lehce vmíchejte do těsta. Postupně těsto vlijte do dobře rozehřátého vaflovače.
Stěrkou povrch těsta uhlaďte, uzavřete vaflovač a pečte asi tři až čtyři minuty do zlatova. Neotvírejte před druhou minutou, aby se vafle neslepily. Hotové vafle opatrně vyjměte a nechte je vystydnout.
Budou zpočátku trochu tvrdší, ale po chvilce změknou. Servírujte s ovocem, jogurtem nebo šlehačkou a polité sirupem.
Tvarohové vafle
Potřebujete:
1 vanička polotučného tvarohu
2 vejce
1 lžička prášku do pečiva
55 g hladké mouky na kynutá těsta Babiččina volba
30 g rozpuštěného másla
Na ozdobu: podle chuti a sezony – ovoce, slaný karamel, oříšky a bylinky
Postup: Ze všech surovin připravte jednotné těsto. Vyšlehané nechte aspoň 10 minut odpočívat. Vaflovač opravdu hodně rozpalte, ať jsou vafle krásně křupavé. Hustotu těsta hodně ovlivňuje obsah vody v tvarohu, tak se nelekněte, když bude hutnější, a hlavně těsto neřeďte. Při pečení můžete vaflovač lehce pomašlovat. Než ho zavřete, nechte těsto asi minutu zatáhnout. Zdobte podle aktuální chuti a sezony.
Zdroj: irozhlas.cz, babiccinavolba.cz, time.com