Vajíčka jsou stále dražší. Čím je při pečení a vaření nahradit?

foto: Unsplash

Donedávna jsme nahrazovali při vaření vajíčka především kvůli dietě, alergiím či veganství. Dnes už ale přemýšlíme, jak se bez nich obejít, když jejich cena tak rapidně roste. My vám přinášíme několik tipů, čím vším se dá nahradit vajíčko při pečení, smažení i vaření.

Cena vajíček roste přímo před očima. V březnu roku 2021 stálo vajíčko v obchodě průměrně 2,55 koruny. V důsledku války na Ukrajině a s tím spojeným růstem cen energií a všeobecným zdražováním, stoupla začátkem roku 2022 cena vajíček na 3 koruny. Na konci stejného roku už ale jedno vajíčko stálo 5 korun. A pro tento rok se počítá s tím, že cena vystoupá až na 7 korun. Důvodem je také šíření ptačí chřipky a následné vybytí chovu slepic v ohniskách nákazy, která likviduje drůbež po celé republice.

Vajíčka ovšem mají v kuchyni důležitou roli a odpradávna patří mezi základní potraviny. S rostoucími cenami nás to však nutí přemýšlet nad tím, čím je nahradit. Je pravda, že ne vždy je to jednoduché, protože pokud máte v receptu 3 a více vajec, jsou zde hlavní složkou a bez nich se vám jídlo nemusí tak podařit. Ovšem pokud vajíčka slouží v receptu jako „lepidlo“, či kypřidlo, existují možnosti. jak se bez nich obejít a výsledek takřka nepoznáte.

Míchaná vajíčka bez vajíčka

Než se pustíme do možností, jak se bez vajec obejít v klasických receptech, zkusme i jeden zcela netradiční. Věděli jste, že nahradit lze vejce i v oblíbených míchaných vajíčkách? Že nevíte jak? Místo vajec v receptu použijete tofu. A aby měla ten správný vaječný šmak, přidejte další ingredience. Postup najdete ve videu.

Placky či chleba bez vajíčka. Čím ho nahradit?

Semínka

Smíchejte1 polévkovou lžíci mletých lněných semínek a 2,5 polévkové lžíce vody a nechte 5 minut stát, aby směs pěkně zhoustla. Toto množství nahradí 1 velké vejce. Ve stejném poměru funguje i chia semínko, které ovšem má ve výsledku makovou texturu. Tato směs je ideální náhražkou vajec při přípravě jídel, kde slouží převážně jako spojovací materiál. Což jsou například palačinky, sušenky, muffiny, chleba, či placky.

Strouhaný brambor

Pokud nastrouháte najemno 3 syrové brambory, nahradí vám 1 vajíčko v masných jídlech, jako jsou nákypy či karbanátky.

Moučníky a buchty bez vajíčka

Banán do sladkých jídel

Do sladkých receptů je nejvhodnější náhražkou vajíčka 1 rozmačkaný banán. Ideální pokud má již hnědé tečky nebo je trochu přezrálý. V tomto případě mějte na paměti, že jídlo bude mít lehkou banánovou příchuť. Konzistence výsledného koláče, bábovky či krémů je pak pěkně vláčná. Podobně funguje i jablečné pyré. Při vaření s těmito potravinami dávejte ovšem pozor na to, že banán i jablko mají v sobě cukr, tudíž se samotným cukrem šetřete. Jeden banán nebo 5 lžic jablečného pyré nahradí jedno vajíčko.

Ovesné vločky do sušenek

Při pečení sušenek 1 vajíčko nahradí 3 polévkové lžíce ovesných vloček.

Arašídové máslo

3 polévkové lžíce hladkého arašídového másla bez kousků arašídů udělají při pečení stejnou službu, jako 1 kus vajíčka. Dávejte pozor na slanou chuť arašídového másla a jeho barvu. Vhodné do moučníků a krémů.

Želatina nebo agar

1 polévková lžíce agaru smíchaná se lžící vody nahradí 1 vejce, stejně tak jako 1 sáček želatiny poslouží jako 3 kusy vajec. Ideálně se hodí do moučníků, pudinků a krémů.

Instantní droždí

Možná jste to ani netušili, ale i instantní droždí nahradí vajíčko. Stačí vám polovina sáčku instantního droždí, které smícháte s 100 ml teplé vody. Vhodné do palačinek, lívanců, škubánků, placek či do těstíčka na obalování. Všechna kynutá těsta se obecně obejdou bez vajec, například do těsta na pizzu se vůbec nedává a třeba do kynutých knedlíků jej také nemusíte dávat. v chuti to prakticky nepoznáte.

Prášek do pečiva

2 polévkové lžíce vody, 2 dezertní lžičky prášku do pečiva a 1 dezertní lžičku rostlinného oleje smíchejte a přidejte v poměru, který udává recept, který vaříte. Tato směs nahradí 1 velké vejce.

Perlivá voda

60 ml perlivá voda nahradí v receptu na moučník 1 velké vejce. Nutričně samozřejmě žádnou hodnotu nemá, ovšem nahradí správnou strukturu a vláčnost.

Krémy, těstíčka, pěny a majonéza bez vajíčka

Pivo

Pokud máte rádi obalované řízky či maso v těstíčku, zkuste vajíčko nahradit pivem.

Vanilkový puding

1 dezertní lžička vanilkového pudingu, 1 dezertní lžička oleje a vše pěkně rozšlehejte. Tato směs vám nahradí 1 vejce a poslouží do výroby krémů.

Hrachová mouka

Pokud se vám příčí pivo, při obalování masa můžete použít i hrachovou mouku. Polévkovou lžíci hrachové mouky rozšlehejte se 2 polévkovými lžícemi vody a použijte místo 1 vejce.

Voda z cizrny

Voda z konzervované cizrny nejlépe nahradí vaječný bílek. Tuhý sníh z 1 vajíčka získáte náhražkou 3 polévkových lžic cizrnové vody. Elektrickým šlehačem vyšleháte rostlinný sníh bez bílků cca za 10 – 15 minut. Kdo chce, může přidat i ztužovač šlehačky. Tuto směs využijete všude, kde v receptu najdete sníh z vaječných bílků.

Sójová mouka či mléko

Pokud se bojíte, že neseženete náhradu do výroby majonézy, nemusíte. Sójový lecitin v sójovém mléce či mouce dokáže to, co vajíčko. Obsahuje totiž bílkoviny a škrob. Na přípravu náhražky jednoho vajíčka smícháme 2 polévkové lžíce sójové mouky se 2 polévkovými lžícemi vody. Pokud používáte mléko, stačí vám 3 polévkové lžíce, které nahradí 1 vajíčko. Sójová mouka či mléko zajistí spojení a konzistenci třených těst např. na na sušenky, vafle, cookies i brownies. Ideální je jako náhražka na přípravu majonézy a krémů.



Zdroj: Swansonvitamins.com, Veganskehody.sk, Proalergiky.cz, iDnes.cz

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související