Vanilková nebo čokoládová? Co na vás volba oblíbené zmrzliny prozradí?

foto: Unsplash

Zní to trochu jako hádání z křišťálové koule, ale pro výrobce zmrzliny to není jen hra. Opravdu se problematikou, proč a za jakých okolností si zmrzlinu vybíráme, regulérně a velmi vážně zabývají. A není divu, vždyť jde o miliardový byznys.

„Člověk, který má rád výhradně jen jeden druh zmrzliny, je velmi vzácný,“ prozradil pro portál BBC Greg Tucker, který strávil více než 20 let spoluprací s největšími světovými potravinářskými a nápojovými společnostmi. Většinou si ji vybíráme podle nálady či příležitosti. Přesto míváme některé raději a to o nás mnohé napoví. Greg se věnoval především psychologii našich chutí, včetně poznání, jak příchutě zmrzliny souvisejí s osobnostními rysy. „Zkoumal jsem volbu zmrzliny v Japonsku, Itálii, Nizozemsku, Francii, Velké Británii a USA,“ vysvětluje odborník, který provádí výzkum pro Marketing Clinic. A po celém světě je to prý obdobné.

„Výběr zmrzliny určitě neprozradí vše. Když vás vidím jíst zmrzlinu, nemůžu okamžitě říct všechno o vaší osobnosti. Ale určitě poznám, jakou máte v tu chvíli náladu, nebo co zrovna řešíte za problém,“ vysvětluje. A jak připomíná, určitě se nestyďte za svou oblíbenou příchuť, byť by byla hodně neobvyklá. „Neexistuje špatná zmrzlina, jen ta špatně vyrobená!“ A ta vaše oblíbená o vás mnohé napoví…

Vanilková

Podle Grega má vanilková příchuť nejblíže k chuti mateřského mléka. Je hodně sladká s výraznou mléčnou chutí, proto se k ní uchylujeme nejčastěji ve chvíli, kdy jsme v nepohodě a potřebujeme si zlepšit náladu. Nebo cítíme úzkost a toužíme se ujistit, že svět je v pořádku. Úplně stejně jako to hladové, brečící dítě. Je to podprahový pocit, který si vůbec neuvědomujeme, ale tu sladkou chuť mléčného tuku máme spojenou s primárním uklidněním a utišením se. Není tedy náhoda, že je vanilková zmrzlina nejoblíbenější příchutí na světě. „Je to prostě vypínač stresu, “ dodává Greg Tucker.

Jahodová

Chuť jahod v nás vyvolá přání vrátit se do dětství, do dob, kdy byl svět jednodušší a bezproblémový. „Lidé, kteří sáhnou po jahodové příchutí podvědomě touží po bezpečí a dobách, kdy tlaky světa nebyly tak citelné,“ tvrdí Greg. A také podle něj tahle příchuť v sobě skrývá optimismus, takže lidé, kteří jí dávají přednost, bývají usměvaví a vstřícní, ale zároveň potřebují čas od času podpořit a slyšet, že to bude dobré. „Ten, kdo miluje jahodovou příchuť, bývá trochu nejistý, ale zároveň má v sobě dost energie, jen potřebuje povzbudit,“ dodává.

Čokoládová

Požitkáři. Tak lze jedním slovem označit ty, kdo ujíždějí na čokoládové zmrzlině. „Milují život a rádi se dívají za hranice rozkoše. Zároveň jsou smělí a odvážní. Tam, kde jiní cítí strach, je zaplaví vlna odhodlání,“ myslí si Greg. Po čokoládové saháváme prý hlavně ve chvílích, kdy nám v životě chybí vzrušení, nebo se potřebujeme ujistit, že v sobě máme ještě tu jiskru, která přitahuje druhé pohlaví. Bývá to zároveň chvíle, kdy sami sebe stavíme na první místo, vychutnáváme si ten okamžik a jen neradi se o něj dělíme.

Slaný karamel

Sofistikovaný přístup k životu i věcem nejlépe vystihuje ty, kdo nejčastěji volí slaný karamel. Jak Greg připomíná: „Slaný karamel je fantastický, protože je jeho chuť komplikovaná a mnohovrstevná. Posiluje dospěláckou stylovost a sebevědomí. Skoro jako bychom říkali ‚podívejte se na mě, umím věcem přijít na kloub, poznám, co je dobré. Ale není v tom arogance, jen přirozená touha, aby nás svět viděl v tom nejlepším světle.“

Pistáciová

„Tajemstvím dobré pistáciové zmrzliny je, aby při druhém a třetím soustu dopřála našich chuťovým buňkám jiný zážitek, než při tom prvním,“ vysvětluje Greg. Lidé, kteří jí dávají přednost, bývají kultivovaní a styloví, navíc milují, když není v životě vše jasné na první dobrou. Libují si v záhadách a mají rádi, když se kolem nich stále něco děje. Proto si pistáciovou dopřáváme nejčastěji, když potřebujeme do života dostat trochu jiskry, či máme pocit, že stagnujeme a nevyvíjíme se.

Citronová

Svěžest! Znáte lepší synonymum pro citronovou zmrzlinu? Je symbolem mládí, optimismu, energie a povznášejícího vzrušení. Navíc je založená na něčem bezpečném a zdravém, takže se k ní uchylujeme nejčastěji ve chvílích, kdy se vezeme na vlně radosti a vše kolem se nám zdá krásné a plné života. Voní jako léto, jako dovolená či krásné chvíle ve dvou… Bývá i symbolem zamilovanosti, proto si dejte pozor, ať o vás neprozradí víc, než si přejete vykřičet do světa.

Dostali jste právě teď neodolatelnou chuť na chladivé potěšení? Tady je jeden zaručený recept:

Zmrzlinový pohár s čokoládovou omáčkou z mascarpone

Nejdříve si připravte čokoládovou omáčku.

Potřebujete:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml 33% smetany
  • 200 g kvalitní čokolády (bílé, mléčné nebo hořké)
  • cukr dle chutí
  • 1 lusk vanilky
foto: Unsplash

Postup:

Smetanu nalijte do hrnce, přidejte vanilkový lusk, asi lžíci cukru (záleží na zvolené čokoládě, k bílé nemusíte ani cukr přidávat) a zahřejte. Do teplé nalámejte čokoládu a nechte rozpustit. Směs udržujte těsně pod bodem varu. Až se čokoláda rozpustí, vyndejte lusk a nechte vychladnout. Během chladnutí míchejte. Až bude směs skoro vychladlá, ale stále tekutá, vyklopte mascarpone do misky a postupně do něj ručně čokoládovou směs zašlehejte. Dejte vychladit.

Do poháru nalijte čokoládou omáčku, na ni zmrzlinu a ozdobte dle své fantazie, ovocem, čokoládou, oříšky… Omáčkou můžete zmrzlinu ještě přelít i z vrchu.

Zdroj: www.bbc.co.uk

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související